Cougar за първи път гаси пожар в България

341 прочитания

Вертолет AS 532AL Cougar излетя в 17,43 часа днес, 7 август 2020 г., от авиобаза Крумово, за да се включи в потушаването на пожара, възникнал в община Твърдица, област Сливен. Това съобщиха от МО.

Екипажът на вертолета, с командир майор Йордан Йорданов, се включи в действията за овладяване на огъня, обхванал иглолистен масив в района на язовир „Жребчево“. До 20,17 часа военнослужещите изпълниха 21 водоспускания от въздуха върху обхванатия от огъня район.

Това е първото включване на вертолетите Cougar от състава на българските ВВС в задачи по пожарогасене. До миналата година вертолетите от този тип не изпълняваха такива задачи у нас, но след като през юни 2018 г. катастрофира единственият изправен Ми-17, се взе решение спешно да се оборудват вертолетите със системи за гасене от типа „Bambi bucket“. Процедурата за доставката им се проточи до март 2019 г., а самата способност бе възстановена през лятото на същата година. Тогава, обаче не се наложи използването на Cougar при пожари и няколкото такива задачи бяха поети от Ми-17.

Свързани теми

Предишна публикация
Противопожарен самолет катастрофира в Испания
Следваща публикация
Стартира съвместната подготовка „Тракийско лято”
341 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

C-27J изпълни донорска задача

В изпълнение на заповеди на началника на отбраната генерал Андрей Боцев и командира на ВВС генерал-майор Цанко Стойков днес, 7 август 2018 г., сутринта самолет C-27J Spartan е изпълнил донорска задача. Това съобщават от ВВС.

Меню