И днес вертолет Cougar гаси пожарите в Южна България

157 прочитания

И днес, 9 август 2020 г., вертолет AS 532AL Cougar от състава на българските ВВС, участва в гасенето на големите пожари в Хасковско и Ямболско. Това съобщиха от МО.

Вертолетът Cougar излетя в 07,30 часа, от авиобаза Крумово, за да се включи в потушаването на пожара в гористата местност между селата Лесово, област Ямбол, и Присадец, област Хасково. Вертолетът е снабден със система за водоспускания за борба с пожарите и екипажът помага за овладяването на огнената стихия от въздуха в района на село Лесово. До 15,05 часа военнослужещите от ВВС изпълниха 40 водохвърляния над района, обхванат от пожара.

Вертолетите Cougar от състава на ВВС, участват вече трети ден в гасенето на възникналите пожари в Южна България.

Припомняме, че тези задачи са дебюта на AS 532 в ролята му на противопожарно средство в България. До миналата година вертолетите от този тип не изпълняваха такива задачи у нас, но след като през юни 2018 г. катастрофира единственият изправен Ми-17, се взе решение спешно да се оборудват вертолетите със системи за гасене от типа „Bambi bucket“. Процедурата за доставката им се проточи до март 2019 г., а самата способност бе възстановена през лятото на същата година. Тогава, обаче не се наложи използването на Cougar при пожари и няколкото такива задачи бяха поети от Ми-17.

Свързани теми

Предишна публикация
Показ по случай празника на ВМС
Следваща публикация
Противопожарен самолет катастрофира в Испания
157 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Две чешки компании искат да ремонтират двигателите на българските L-39

Чешките компании LOM Praha и Aero Vodochody са подали документи за участие в процедурата за възлагане на обществена поръчка за ремонт на три двигателя АИ-25ТЛ, които задвижват българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA. Това се вижда от протокола на работата на комисията, който бе публикуван днес, 11 април 2018 г.

Авиокаст: Епизод 16

Продължение на темата за HEMS – Helicopter Emergency Medical Services в България. Какви бяха и…
Меню