Четвърти ден ВВС се включва в гасенето на пожари в Южна България

179 прочитания

За четвърти ден вертолет AS 532AL Cougar от състава на авиобаза Крумово се включва в гасенето на големите пожари в Южна България. Това съобщиха от МО днес, 10 август 2020 г.

Вертолетът е излетял в 10,07 часа от Крумово и се е насочил към пожарите в Хасковска област. Вода се черпи от язовир в Свиленградска община.

В същото време, от ВВС оповестиха данни за действията на вертолетите си в последните три дни.

На 07 август 2020 г. се гаси пожар в района на община Твърдица, област Сливен със екипаж в състав: майор Йордан Йорданов – комадир на екипажа; майор Александър Цанков – втори пилот; капитан Игнат Мечев и капитан Пламен Мицев – бордни техници; капитан Георги Димов, ст. серж. Красимир Машев – оръжейни техници. Вертолетът излита в 17,43 часа, като мисията продължи три часа, през които бяха извършени 21 пуска на вода.

На 08 август 2020 се работи по пожар в района на село Лесово, община Елхово, област Ямбол със следния екипаж: майор Александър Цанков – командир на екипажа; капитан Марин Тасков – втори пилот; капитан Васил Ганчев и капитан Пламен Мицев – бордни техници; капитан Димитър Пампоров, ст. серж. Костадин Павлов и редник Мирослав Начев – оръжейни техници. Вертолетът е излетял в 07,30 часа, мисията продължи пет часа и бяха направени общо 21 пуска на вода. Водоснабдяването бе от микроязовир до село Малко Кирилово, общ. Елхово.

На 09 август 2020 се работи по пожар в гориста местност между селата Лесово, област Ямбол и Присадец, област Хасково с екипаж в състав: капитан Марин Тасков – командир на екипажа; майор Александър Цанков – втори пилот; капитан Игнат Мечев и капитан Пламен Мицев – бордни техници; капитан Димитър Пампоров, ст. серж. Костадин Павлов и редник Мирослав Начев – оръжейни техници. Вертолетът излетя в 07.30 часа, мисията продължи пет часа с общо 41 пуска на вода над горящите площи.

Благодарение на активните действия на екипажите на вертолет Cougar и точната им координация, Военновъздушните сили допринесоха за ограничаване разрастването на пожарите, като остават в постоянна готовност за изпълнение на подобни задачи по третата мисия на въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време“, съобщават още от ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Шест часа вертолет на ВВС гаси пожарите вчера
Следваща публикация
Показ по случай празника на ВМС
179 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Донорска задача за C-27J

Военно-транспортен самолет C-27J Spartan с екипаж от транспортна авиогрупа Враждебна на 20 май 2021 г.…

Черна гора подписа за три вертолета Bell 412

Министерството на отбраната на Черна гора подписа договор с Bell Helicopter за доставката на три двудвигателни транспортни вертолета Bell 412. Сделката е на стойност €30 млн.

Министър Каракачанов: Вероятната причина за катастрофата е технически проблем

Вероятната причина за катастрофата с вертолет Ми-17 от състава на ВВС на България е техническа неизправност. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в авиобаза Крумово, който се проведе в ранните часове на 12 юни 2018 г.

Адмирал Ефтимов: Няма нищо извънредно около руските бомбардировачи над Черно море

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че няма нищо екстраординарно около активността на руските военни самолети над Черно море и реакцията на българската изтребителна авиация. Това каза той днес, 21 май 2020 г., след изслушване в Народното събрание.

„Тракийско лято 2021” стартира

На 24 август 2021 г. бе поставено началото на полетите в съвместната българо-американската летателна тренировка…
Меню