Първи полет на Ка-52М

357 прочитания

Днес 10 август 2020 г., руското министерство на промишлеността и търговията обяви, че модернизират боен вертолет, носещ означението Ка-52М, е изпълнил първи полет. Това е станало на летището на завода-производител ААК „Прогрес“ в Арсениев, в Далечния изток на Русия.

Основното подобрение в Ка-52М в сравнение с базовия вариант Ка-52, пуснат в серийно производство през 2009-2010 г. за армейската авиация на Въздушно-космическите сили (ВКС) на Русия, е новата прицелно-обзорна система с увеличена далечина на откриване и разпознаване на цели нощем и подобреното качество на изображението, а също и подобрена надеждност. Ще бъде подобрена системата за насочването на подвижната оръдейна установка с 30mm оръдие 2А42, която получава цифрово управление за повишена точност на стрелбата. Също ще има нов радар за търсене на наземни цели и целеуказване, взаимодействащ с прицелно-обзорната система. Добавен е подсилен колесник и ново осветление (на кабината и външно), базирано на LED-технологии. Системата за управление на оръжието също има значителни подобрения, с възможност за използване на новата ракета с голяма далечина на полета, известна като „Изделие 305“, вече интегрирана на Ми-28НМ (с радиокомандно и инерциално насочване в крейсерския етап на полета и насочване от оператор по телевизионно изображение в крайния участък).

Още на 11 юни 2020 г. руската информационна агенция „Интерфакс“ съобщи за договор между руското военно министерство и компанията „Вертолёты России“ (в чиято структура са конструкторското бюро „Камов“ и завода-производител ААК „Прогрес“) от 2019 г. за производство и изпитания на два опитни образеца на Ка-52М, създадени на база на серийни машини. Това означава, че основните промени са по оборудването, като планера, носещата система и силовата установка остават непроменени или с малки промени – основно защото конструкцията се оказала много успешна. Договорът предвижда интегриране на нови бордни системи – навигационна, прицелна, системата за управление на огъня, комплекс за свръзка, а също така и добавяне на новата ракета „Изделие 305“. За увеличаване на бойния радиус се планира използване на допълнителни горивни резервоари със защита от взрив на горивните пари и теч на гориво при прострелване, които може да се подкачат на крилото заедно с въоръжение (сегашните допълнителни резервоари може да се ползват само при пребазиране, без да има разрешение за тяхното използване при полети с бойно използване).

Цената на работите по договора е 153,4 млн. рубли, което е малко повече от $2 млн. по днешния обменен курс. По изисквания на военните доработката на двата серийни вертолети в модернизирания вид е трябвало да завърши през декември 2020 г., след което да се изпълнят летателни и държавни съвместни изпитания, планирани за завършване в края на септември 2022 г.

През този август, по време на отбранителното изложение „Армия-2020“ в Кубинка до Москва, се очаква подписване на договор за доставка на 114 броя серийни вертолета Ка-52М. Това беше съобщено още през 2019 г. от руския заместник-министър на отбраната Алексей Криворучко. В този случай първите серийни Ка-52М ще може да се доставят на ВКС още към 2022 г. , а договорът ще приключи към 2027 г.

На илюстрацията е стандартен Ка-52

Свързани теми

Предишна публикация
Русия е пресякла контрабанда на части за севернокорейските МиГ-29
Следваща публикация
Австралия търси вертолети за специалните си части
357 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Показаха първия прототип на Ил-112В

Първият прототип на витловия военно-транспортен самолет Ил-112В бе показан вчера, 27 ноември 2018 г. Машината е излязла от цеха за окончателно сглобяване на Воронежкия авиационен завод.

Китай показа множество нови системи по време на грандиозен военен парад в Пекин

Китай показа множество нови авиационни системи по време на грандиозен военен парад, който се проведе днес, 1 октомври 2019 г., в Пекин. Той бе посветен на 70-тата годишнина на Китайската народна република.

AW249 изпълни първи полет

Прототипът на новия италиански щурмови вертолет Leonardo Helicopters AW249 е изпълнил първия си полет на…

Узбекистан купува Ми-35М

Узбекистан е сключила договор с „Рособоронэкспорт” за доставката на 12 щурмови вертолети Ми-35М. Това съобщава агенция ТАСС.

Черна гора получи последните два Bell 412

Въоръжените сили на Черна гора получиха последните два транспортни вертолета Bell 412, които се доставят в рамките на договор сключен в началото на годината.

Меню