Русия е пресякла контрабанда на части за севернокорейските МиГ-29

570 прочитания

Руските служби за сигурност са пресекли опит за контрабанда на резервни части на МиГ-29, които са били предназначени за Северна Корея. Това съобщава руския вестник „Коммерсантъ”.

Вестникът, който цитира съдебни документи, съобщава, че през 2016 г. трима руски граждани – Владимир Любишин, Константин Москал и Денис Федосов, са опитали да организират контрабанден износ в Северна Корея на резервни части за изтребителите МиГ-29. Тримата са организирали визита на севернокорейски военни в Русия, където да проведат преговори и са уточнили типа и количествата резервни части.

Визитата и преговорите са станали факт през юни 2016 г., като е бил сключен договор с куха южнокорейска компания за доставката на агрегати и части за МиГ-29 на обща стойност от $19,2 млн. От руските предприемачи се е искало да се оформят фалшиви документи за частите и да организират техния превоз до Северна Корея.

Един от предприемачите, Константин Москал, обаче се отказва от сделката в последния момент, а на 19 август 2016 г. руската Федерална служба за безопасност арестува Федосов, както са били задържани подготвените за износ части.

По това време Владимир Любишин се оказва в Будапеща, където сключвал имал фирма, за продажба на бракувано руско оръжие. Интересно е, че според „Коммерсантъ”, от САЩ са поискали екстрадиция на него и сина му, по обвинение, че е правил опити да продаде ПЗРК на мексикански наркокартели, но това не е било уважено от унгарските власти. В крайна сметка Любишин е бил екстрадиран от в Русия, където е бил осъден на година и половина затвор за опита за контрабанда. Подобни присъди са получили и останалите двама.

Конфискуваните резервни части са били предадени на руските ВКС.

Северна Корея разполага с една ескадрила от МиГ-29 или общо около 18 самолета. Не е известно, каква част от изтребителите се поддържат в изправно състояние. Страната е под международно оръжейно ембарго от дълги години, поради което цялата военна авиация се поддържа чрез контрабандни канали.

Свързани теми

Предишна публикация
Американски вертолет бе обстрелян над Вирджиния
Следваща публикация
Първи полет на Ка-52М
570 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Индия получи своите първи Rafale

Индия официално получи своите първи четири многоцелеви изтребители Dassault Rafale DH/EH. Това стана днес, 8 октомври 2019 г. в линията за крайно сглобяване в Мериняк, край Бордо.

Индийски МиГ-21 се разби

С пореден загубен МиГ-21 могат да се „похвалят” индийските ВВС. Инцидентът е станал днес, 25…
Меню