Български МиГ-29 бяха задействани над Черно море

1K прочитания

Български изтребители МиГ-29, заедно с изтребители от Румъния и Турция, бяха задействани от НАТО, след индикации за сериозна руска въздушна активност над Черно море. Това стана днес, 11 август 2020 г.

Според официалното съобщение на пресцентъра на НАТО, радарите са засекли сериозна въздушна активност в международното въздушно пространство над Черно море, в резултат на което, са били задействани изтребители от Румъния, България и Турция, с цел демонстрация на готовност за охрана и отбрана на въздушното пространство на Алианса.

В съобщението се казва, че били открити неидентифицирани самолети летящи от полуостров Крим. Когато тези самолети са се насочили към територията на страните-членки на НАТО от Комбинирания авиационен оперативен център в Торехон, Испания е дошла заповед за вдигане по тревога на изтребители от България, Турция и Румъния. Самолетите идващи от Крим са били идентифицирани визуално като руски.

Изтребителите на НАТО са останали да патрулират във въздуха, с цел реакция при нужда, но такава не е възникнала и те са се прибрали в базите си.

Засега не е ясно каква е била необичайната руска активност над Черно море. От руското МО съобщават за серия от учения и тренировки на Южния военен окръг, част от който е и Кримския полуостров, но няма съобщения за масирани учения с голям брой военни самолети над Черно море.

В последно време активността на руската военна авиация над Черно море е минимална и подобни реални вдигания по тревога (т.нар. „Alpha Scramble”) на силите поддържащи „ер полисинг” вече се случват максимум веднъж месечно. За сравнение, през пиковите 2014 – 2015 г. подобни вдигания по тревога имаше по около 100 пъти годишно, но след това руската активност непрекъснато намалява.

Българските ВВС поддържат двойка МиГ-29 в авиобаза Граф Игнатиево, която изпълнява мисията „ер полисинг” в рамките на интегрираната система за ПВО и ПРО на НАТО (NATINAMDS). В последният Доклад за състоянието на въоръжените сили, обаче се посочва, че има опасност за ограничаване на възможността за изпълнение на мисията „ер полисинг”, заради малкото изправна техника.

Свързани теми

Предишна публикация
Oтново се провали обществена поръчка за ремонт на L-39
Следваща публикация
Шест часа вертолет на ВВС гаси пожарите вчера
1K прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Cougar гаси пожар в Рила

Военнослужещи от 24-а авиационна база – Крумово с вертолет AS 532AL Cougar се включиха днес,…

САЩ отстраниха Турция от програмата F-35

САЩ отстраниха едностранно Турция от програмата F-35, като напълно блокираха участието ѝ, както в мениджмънта на програмата, така и в производствената ѝ част. Решението бе обявено късно снощи, съобщава Defence News.

Китай обяви J-10C за боеготов

Китайските ВВС са обявили, че многоцелевият изтребител J-10C е достигнал пълно ниво на боеготовност. Това съобщава държавното англоезично издание China Daily.

Стартира учението на военно-транспортната авиация ETAP-C 18-2

От 16 до 26 април 2018 г. на летище Пловдив се провежда летателното учение „Европейски курс за усъвършенстване на тактическата подготовка на военнотранспортната авиация” 18-2 (ETAP-C 18-2), което е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Това съобщиха от ВВС.

Меню