Шест часа вертолет на ВВС гаси пожарите вчера

111 прочитания

Вчера, 10 август 2020 г., към 10 часа, от авиобаза Крумово за четвърти пореден ден срещу пожарите излетя вертолет AS 532AL Cougar. Това съобщават от ВВС.

Целта на полета бе включване в борбата с огнената стихия, разразила се в района на село Маточина и село Варник, община Свиленград, област Хасково.

Екипажът, включил се в мисията по разузнаване и пожарогасене, беше в следния състав:майор Йордан Йорданов – командир на екипажа; капитан Марин Тасков – втори пилот; капитан Венцислав Стоянов и офицерски кандидат Светослав Стоянов – бордни техници; капитан Димитър Пампоров, старши сержант Красимир Машев и старши сержант Костадин Джунев – оръжейни техници.

Повече от шест часа вертолета и екипажа му се бориха с потушаването на пожара. Бяха направени 41 пуска, а водоснабдяването бе от язовир Фишера до село Студена, община Свиленград, област Хасково. Мястото за кацане – стадионът на село Студена.

Подготовката за участие в гасене на горски пожари е част от ежедневната работа на авиобаза Крумово от години, където натренираността и готовността на личния състав са безспорни. Задачите от подобен характер са високорискови, както за живота, така и за здравето на екипажите. Командването на ВВС изказва своите искрени благодарности на всички участващи екипажи за всеотдайността и отговорността, с които изпълняват поставените им задачи, съобщиха още от ВВС.

Към днешния ден, 11 август 2020 г., пожарите в Южна България са под контрол. Българските ВВС се включиха в гасенето им всеки ден между 7 и 10 август, като натрупаха общо 19 часа нальот и извършиха общо 124 хвърляния на вода.

Свързани теми

Предишна публикация
Български МиГ-29 бяха задействани над Черно море
Следваща публикация
Четвърти ден ВВС се включва в гасенето на пожари в Южна България
111 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Спартани по европейски в София

Развитие на една добра практика във време, когато добрите новини за българската военна авиация са кът или направо въобще ги няма. Така може да се определи третото поредно издание на летателната тренировка, която през 2016 и 2017 г. носеше името „Балкански Спартан“ (Balkan Spartan), а от тази година е с политически и географски по-коректното име „Европейския Спартан – 18“ (European Spartan – 18).

Талибаните плениха Ми-24

Талибаните плениха щурмови вертолет Ми-24В от състава на афганистанските ВВС. Това става ясно от кадри,…

Възстановиха парашутните скокове с L-410

След 11 години прекъсване, отново стартираха парашутни скокове с двудвигателните военно-транспортни самолети L-410UVP-E от състава на българските ВВС. Това съобщават от ВВВУ „Георги Бенковски”.

Меню