Финландия забавя леко процеса по избор на нов изтребител

208 прочитания

Заради пандемията от COVID-19, Финландия ще забави леко процеса по избор на нов боен самолет, като отложи пускането на искане за финални и най-добри оферти. Това съобщава Janes.

Според програмния офис, който е натоварен с ръководството на програмата HX, основната причина да се отложи пускането на искане за финална и най-добра оферта е пандемията от COVID-19. Очакваше се, че това ще стане през август и срока за получаването на офертите ще е края на годината.

Сега, обаче се очаква, че искането ще бъде публикувано в самия край на годината или в началото на следващата. Все пак, от програмния офис се надяват, че изборът на нов изтребител за финландските ВВС ще бъде направен в рамките на 2021 г.

Междувременно, без промяна е срокът за провеждане на следващия кръг преговори с петимата кандидати. Те ще бъдат реализирани между септември и ноември тази година.

Janes съобщава, че във Финландия в последните месеци има все по-сериозни опасения относно цената на програмата HX, предвид икономическите последици от пандемията, както за страната, така и в глобален план.

От финландското МО са съобщили за Janes, че част от цените в бъдещия договор ще могат да се индексират, но основната част от него ще е с фиксирана цена в рамките на действието на целия договор. Като цяло, обаче ще се гонят максимално ясни финансови условия.

В рамките на проекта HX Финландия иска да замести своите 64 многоцелеви изтребителя F/A-18C/D (на снимката). Финансовата рамка на проекта е €10 млрд. и се цели покупката на 64 изтребителя. Участие в конкурса взимат F-35A, F/A-18E/F Super Hornet, Eurofighter, Rafale и Gripen E/F. В началото на годината всички участници бяха на сравнителни изпитания във Финландия. Пенсионирането на наличните изтребителите Hornet трябва да стартира през 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Индия купува учебни самолети собствено производство
Следваща публикация
Руският министър на отбраната обеща още поръчки на военни самолети
208 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

САЩ са обещали задълбочен технологичен трансфер за японския F-3

Съединените щати са обещали по-задълбочен технологичен трансфер около разработвания от Япония изтребител от следващо поколение F-3. Това съобщава местният вестник Yomiuri Shimbun, цитиращ собствени източници от японското правителство.

Плевнелиев поиска да не се влага повече в МиГ-29

Бившият президент и главнокомандващ Росен Плевнелиев поиска да не бъдат влагани повече пари в МиГ-29, след като България ще купува F-16, който щял да позволи внедряването на 5G мрежа. Това каза той днес, 7 май 2019 г.

Меню