Индия купува учебни самолети собствено производство

130 прочитания

Индийското правителство е взело решение да купи 70 броя от турбовитловия учебно-тренировъчен самолет HTT-40. Това е било обявено на 11 август 2020 г. от МО на страната.

Самолетите, чиято абревиатура се разшифрова, като Hindustan Turbo Trainer-40, се произвеждат от местната компания държавна собственост Hindustan Aeronautics Limited (HAL). Сделката ще започне да се реализира след сертифицирането на самолета, което се очаква в близко бъдеще.

70-те самолета ще са само първата част на сделката, като през втория ѝ етап се предвижда покупката на още 36 машини от същия тип. В последствие, поръчката може да нарасне още.

HTT-40 се разработва от доста години, но машината полетя едва през май 2016 г. До момента в изпитанията са включени два прототипа и те преминават нормално. Самолетът се задвижва от турбовитлов мотор Honeywell TPE331-12B.

В последните години Индия изпитва огромни трудности при обучението на пилотите си. През 2009 г. от полети бяха спрени учебните самолети HPT-32 Deepak, които бяха използвани за началния и основния етап на обучение. Тъй като HTT-40 се бавеше, Индия взе решение спешно да купи 75 броя от швейцарските Pilatus PC-7 Mk II.

Страната бе доволна от покупката и дори готвеше последваща сделка за още 38 машини, но през 2019 г. избухна корупционен скандал с Pilatus, като дори Индия реши да прекрати отношенията си с компанията (решение, което след това ревизира). В допълнение, от HAL настояваха да се инвестира в местното производство и сглобяването на HTT-40, а индийския премиер Моди силно застъпва минимизация на импорта на въоръжение, там където местната индустрия може да създаде еквивалентни продукти. Така се стигна до поръчката за местната конструкция.

Свързани теми

Предишна публикация
Румъния получи още два F-16
Следваща публикация
Финландия забавя леко процеса по избор на нов изтребител
130 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Tejas продължава да се бави

Индийското МО призна за нови сериозни забавяния в производството на лекия еднодвигателен изтребител Tejas, предназначен…

Провали се поръчката за усвояване на ремонта на катапултните кресла на PC-9

Процедурата за възлагане на обществена поръчка с предмет „Усвояване на изпълнението на регламентни работи на катапултни кресла на самолети PC-9M” се провали. Това се чете в решение на министъра на отбраната от 27 септември 2018 г.

Италия поръчва още M-345

Италия е подписала за още 13 реактивни учебно-тренировъчни самолети Leonardo M-345. Стойността на сделката е €300 млн.

Министър Каракачанов откри тренажор в Долна Митрополия

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов участва в церемонията по въвеждане в експлоатация на тренажор/симулатор на самолет Pilatus РС – 9М във Военновъздушната учебна база (ВВУБ) „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия. Това стана днес, 14 октомври 2019 г.

Новият американски УТС T-X получи името T-7A

Новият учебно-тренировъчен самолет за ВВС на САЩ, който до момента бе известен, като T-X вече получи официалното си наименование T-7A Red Hawk. Това стана днес, 16 септември 2019 г.

Меню