МО и НАТО разговарят за усилване на „ер полисинга” над България

708 прочитания

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов е разговарял с върховния главнокомандващ на Съюзните сили на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс, като една от засегнатите теми е била за усилване на мисията „ер полисинг” над България. Това съобщи МО днес, 14 август 2020 г.

“Адмирал Ефтимов и генерал Уолтърс обсъдиха на работна среща оказването на съюзна подкрепа за усилване мисията за охраната на въздушното пространство на страната (enhanced Air Policing), което ще бъде и в интерес на повишаване подготовката на българските Военновъздушни сили за изпълнение на мисията в съюзен формат”, се казва в съобщението на МО.

Засега не се дават други детайли по разговорите, които са били проведени вчера, 13 август, в Съюзното командване по операциите на НАТО в Монс, Белгия.

Източници на АЕРО казват, че основната насока на разговорите по линия на мисията „ер полисинг” са свързани със сключването на споразумение за трансгранични операции от трети страни, които изпълняват мисията от румънска територия. От няколко години, в рамките на въпросната концепция за усилен „ер полисинг” от румънската авиобаза „Михаил Когалнечану“ се дава дежурства от други страни-членки на Алианса.

В момента тези държави нямат право да навлизат над наша територия при изпълнение на такава мисия. Сега в Румъния са базирани канадски изтребители CF-18.

За подготовка на такова споразумение се говореше и в Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили, който бе приет през тази пролет.

В началото на 2016 г. Парламентът прие промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, в рамките на които, мисията „ер полисинг” над България може да се изпълнява и от други държави от НАТО. Процедурата за това е относително лесна и става с решение на Министерски съвет. До момента, това е ставало само два пъти – през септември 2016 г. за една седмица от американски F-15 и в периода юли – ноември 2017 г. от италиански Eurofighter. Тогава българските МиГ-29 също носеха дежурство.

Трябва да се отбележи, че подобно споразумение за трансгранични операции от трети страни, ще даде още една опция пред политическото ръководство на армията, в случай, че българските ВВС не могат да изпълняват мисията. За подобно развитие се алармира в няколко поредни Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили, където се казва, че мисията „ер полисинг“ се изпълнява трудно и има опасност от прекъсването ѝ.

Свързани теми

Предишна публикация
Продължава тренировката „Тракийско лято”
Следваща публикация
МВР се похвали с разкрити наркотични насаждения от въздуха
708 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ВВС участва в Platinum Lion

Вчера, 8 август 2018 г., екипажи и авиационна техника от състава на 24-та авиационна база взеха участие в заключителния етап на многонационалната съвместна подготовка Platinum Lion 2018. Това съобщават от ВВС.

Израел призна, че е използвал F-35I в реален бой

Израел призна, че е използвала своите изтребители от следващо поколение F-35I Adir в реални боеве. Това стана днес, 22 май 2018 г., а признанието е на командирът на израелските ВВС.

Япония обяви плановете си за модернизация на изтребителната си авиация

Япония обяви амбициозни планове за обновяване на изтребителната си авиация, които включват покупка на още F-35, доработка на два вертолетоносача за да могат да поемат на борда си F-35B, модернизация на част от наличните F-15 и инвестиции в създаване на изтребител от следващо поколение. Това съобщава Aviation Week.

Авиобаза Граф Игнатиево отбеляза 67 години от своето създаване

На 17 март 2018 г. се навършват 67 години от формирането на 19-ти изтребителен авиационен полк, чийто наследник е авиобаза Граф Игнатиево. По този повод днес, 16 март 2018 г. в района на летището се състоя тържествено честване. Това съобщиха от авиобазата.

Меню