Румъния получи още два F-16

468 прочитания

Румънските ВВС са получили още два изтребителя F-16, в рамките на споразумението за покупка на допълнителни пет машини. Това стана днес, 14 август 2020 г.

Двата самолета с бордни номера 1614 и 1616 са се приземили в 86-та авиобаза в Фетещи от състава на румънските ВВС. Изтребителите са прелетели от португалската авиобаза Монте Реал.

Снимка: Adrian Sultănoiu / CER SENIN – Revista Forţelor Aeriene

Машините са част от сделката подписана през януари 2020 г., в чийто рамки се доставят още пет употребявани F-16A MLU и всички налични румънски F-16 ще се модернизират до следващия софтуерен стандарт M 6.X. Следващите два самолета по сделката ще дойдат в последното тримесечие на годината, а последният пети изтребител ще бъде доставен през второто тримесечие на 2021 г.

Според публикации на португалски и румънски медии, стойността на договора е около €130 млн.

Петте изтребителя са произведени между август 1983 и юли 1984 г., като F-16A Block 15. Всички са на активна служба във САЩ до 1994 г., когато са изведени за дългосрочно съхранение. През 1999 г. са купени от Португалия, където също се съхраняват няколко години, преди да бъдат прекарани през основен ремонт и модернизация до стандарта MLU.

Снимка: Adrian Sultănoiu / CER SENIN – Revista Forţelor Aeriene

Самолетите се присъединяват към други 12 броя F-16A/B Block 15, които Румъния купи от Португалия през 2013 г. и които бяха получени между 2016 и 2017 г. С това, страната разполага с пълна ескадрила от еднодвигателния изтребител.

В последните години на няколко пъти бе обявено, че Румъния иска да купи още 36 броя F-16, като за това се разглеждаха различни варианти – още употребявани F-16 MLU, употребявани F-16C/D или новопроизведени F-16. През миналата година, предходния румънски министър на отбранaта Габриел Леш каза, че цената на новите F-16 е като на F-35, което била и една от причините да се мисли за изтребителя от пето поколение, но това можело да се реализира към 2028 г.

Така или иначе, в момента Румъния няма конкретен план за замяна на двете ескадрили МиГ-21 LanceR използвани в момента и самолетите ще продължат да служат поне още четири – пет години.

Свързани теми

Предишна публикация
Lockheed Martin получи поръчки за 90 броя F-16
Следваща публикация
Индия купува учебни самолети собствено производство
468 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Израел удари ирански цели в Сирия

Израелските въоръжени сили нанесоха масирен удар по разположение на сили на Иран в Сирия. Това стана днес, 10 май 2018 г., в отговор на ракетен обстрел от иранска страна.

Премиерът Борисов: F-16 е по-добър

Премиерът Бойко Борисов заяви, че F-16 Block 70 е по-добър самолет от всички останали, които ни се предлагат. Така той предопределя избора за нов изтребител за ВВС, макар и да повтори на няколко пъти, че не желае да се меси в решението на комисията. Това каза той днес, 14 декември 2018 г., пред репортери в Брюксел.

Министър Каракачанов: Президентът можеше да помогне с договора

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че президентът Румен Радев е могъл да помогне за реализацията на договора за F-16, а не само да го критикува. Това военният министър каза днес, 29 юни 2019 г., цитиран от БНР.

Меню