Щатската прокуратура разследва бивш служител в NASA за нерегламентирани контакти с Boeing

148 прочитания

Прокуратурата на САЩ е започнала криминално разследване за това, дали бивш високопоставен служител на NASA не е имал нерегламентирани контакти с компанията Boeing. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

Фокус на разследването е Дъг Лъверо, бивш ръководител на отдела за пилотируеми полети в NASA. Според източниците на Reuters, Лъверо е контактувал с Boeing във връзка с обществена поръчка за осигуряване на спускаем апарат за лунната програма Artemis.

Според съобщението на Reuters, от щатската прокуратура вече са разпратили призовки в NASA, Boeing и към Дъг Лъверо. Подозрението е в нарушаване на федералните закони за обществените поръчки. Лъверо напусна NASA в срядата на май 2020 г.

Има индикации, че Лъверо и директора на космическия отдел на Boeing Джим Чилтън са контактували многократно в края на януари 2020 г., докато е тичала процедура за възлагане на поръчка за създаване на спискаем апарат за Луната.

Лъверо и Boeing са отказали коментари, а от NASA са съобщили, че смятат, че проведената процедура е била изрядна.

В края на 2019 г. NASA получи оферти и от потенциални доставчици на спускаемия апарат (Human Landing System – HLS) с който астронавтите трябва да достигат лунната повърхност в рамките на програмата Artemis. На 30 април 2020 г. трима от тях бяха отсети за да получат финансиране за допълнителна разработка по конструкциите си. Изпълнителят ще бъде избран в началото на 2021 г.

Голямата изненада на процедурата бе, че Boeing не бе сред отсетите участници, въпреки че се смяташе, че тяхното предложение (на илюстрацията горе) крие най-малки технологични рискове и би осигурило със сигурност кацане на Луната през 2024 г.

Още през март 2020 г. инспектората на NASA започна разследване на процедурата. Reuters съобщава, че в рамките на това разследване е било установено, че Лъверо е имал нерегламентирани контакти с Boeing. В техните рамки той е посочил слабости в офертата на компанията. От компанията са подали нова оферта, в която слабостите са били отстранени.

Именно тези изводи от разследването са елиминирали Boeing от надпреварата, а в средата на май Лъверо напусна по собствено желание NASA. В прощално съобщение до колегите си, той бе написал, че е поел риск, който явно не е бил оправдан и сега трябва да поеме отговорностите за това си решение.

NASA планира да изпрати отново хора на Луната в рамките на мисията Artemis 3, която се планира за последното тримесечие на 2024 г. Първоначалният план на агенцията бе това да се случи през 2028 г., но по настояване на президента Тръмп срока бе изместен четири години по-рано.

Свързани теми

Предишна публикация
Успешен старт за Ariane 5
Следваща публикация
Първият регулярен полет с Crew Dragon ще стане факт след 23 октомври
148 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Инцидент при наземните тестове на Crew Dragon

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX е претърпял инцидент при наземни тестове вчера, 20 април 2019 г. Няма пострадали, но инцидента ще наруши графика на изпитанията на апарата.

Меню