Lockheed Martin получи поръчки за 90 броя F-16

659 прочитания

Крупна поръчка за общо 90 изтребителя F-16 предназначени за Тайван и Мароко е получила компанията Lockheed Martin. Това съобщава Bloomberg.

Поръчката бе обявена от Пентагона късно в петък (14 август 2020 г.), но без да се споменава за кого са предназначени изтребителите. Bloomberg, обаче цитира запознати с процесите източници, които посочват, че самолетите са за Тайван и Мароко.

И двете страни бяха заявили официален интерес към покупката на F-16 Block 70, включително и чрез искане на оферти (ноември 2018 г. за Тайван и март 2019 г. за Мароко), но до момента не бе известно да са подписвали договори. Такива явно има, защото даването на поръчка от страна на Пентагона (който е посредник при сделки по механизма FMS) е ход, който се предприема при вече сключен договор.

Доставките и за двете държави трябва да приключат до края на 2026 г. Съдейки от исканията за оферти, които са получени от двете страни, Тайван купува 66 самолета, а Мароко 24.

Bloomberg пише, че продажбата на нови изтребители на Тайван ще обтегне допълнително отношенията между САЩ и Китай. Това, обаче ще сложи точка на близо 15-годишните опити на островната държава да обнови изтребителната си авиация. Още през 2006 г. страната поиска да купи 66 новопроизведени F-16, но това бе многократно отказвано. Отказани бяха и исканията за покупка на F-35. През 2011 г. бе дадена зелена светлина за модернизация на наличните 145 броя F-16 Block 20, с които страната разполага, до стандарта V.

Особеното международно положение на Тайван правят всички оръжейни сделки особено деликатен процес. Китайската народна република смята, че страната, чието официално име е „Република Китай” за част територията си. Тайван поддържа официални дипломатически отношения с едва 20 страни по света.

С получаването на новите F-16, Тайван ще може да пенсионира своите престарели F-5E/F.

Мароко от своя страна ще използва допълнителните F-16 за подмяна на остарелите F-5E/F и Mirage F1, с които ВВС на страната в момента разполага. Между 2010 и 2012 г. Мароко купува 24 броя F-16C/D Block 52+. През май 2015 г. един F-16C се разби в Йемен по време на военната операция над страната.

За Lockheed Martin сделките са повече от добра новина. В момента компанията разполагаше с едва 38 твърди поръчки (16 от Бахрейн, 14 от Словакия и осем от България) за новопроизведени F-16. Новата линия за крайно сглобяване в Грийнвил, Южна Каролина заработи в края на миналата година и новите поръчки ще я натоварят за шест години напред.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВВУ пусна допълнителен прием
Следваща публикация
Румъния получи още два F-16
659 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция и Германия са се споразумели да минат към следващата стъпка в разработката на новия им изтребител

Франция и Германия са постигнали споразумение, да пристъпят към следващата стъпка в процеса за създаване на нов боен самолет за ВВС на двете страни. Това е съобщил френският министър на отбраната Флоранс Парли, цитиран от Reuters.

Полша подписа за 48 броя FA-50

Полша подписа рамково споразумение за придобиване на 48 леки бойни самолета KAI FA-50PL. Това стана…

Холандия купува още девет F-35

Холандското правителство обяви вчера, 8 октомври 2019 г., плановете си за покупката на още девет изтребителя от следващо поколение F-35A.

Австрия решава до края на годината как да развие изтребителната си авиация

Австрия ще реши до края на 2018 г. как да развие изтребителната си авиация и дали ще подмени изтребителите Eurofighter. Това е заявил австрийският министър на отбраната Марио Кунасек, цитиран от Reuters.

Меню