Продължава тренировката „Тракийско лято”

293 прочитания

Съвместната българо-американска летателна подготовка „Тракийско лято” продължава да тече с пълна сила, а от ВВС разпространиха снимки от нея.

Подготовката се проведе в районите на летище Пловдив, военно формирование 32 040 – Крумово, летище Чешнегирово, пътен участък между селата Поройна и Леново и във временно отделени зони от въздушното пространство на Република България.

В нея участват до 650 военнослужещи от състава на българските Военновъздушни сили, Съвместното командване на специалните операции, Военноморските сили, Сухопътните войски и структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната и до 150 военнослужещи от Военновъздушните сили на САЩ.

Използва се авиационна и зенитно-ракетна техника на българските и американските военновъздушни сили, която включва до три транспортни самолета С-130J, два транспортни самолета С-27J, вертолети AS-532AL и Ми-17, един самолет МиГ-29 и един зенитно-ракетен комплекс 2К12 „Куб“.

Част от целите на подготовката са: отработване на процедурите за изпълнение на елементи, свързани с бойното използване на транспортни самолети; повишаване на теоретичната и тактико-специалната подготовка на бойните разчети от зенитно-ракетните войски; усъвършенстване на процедурите във ВВС по всестранно логистично осигуряване и оказване на поддръжка като страна-домакин, както и на способностите на ръководителите на полети; повишаване на оперативната съвместимост между екипажите в състава на международни оперативни сили.

От 11 до 21 август участниците в „Тракийско лято – 2020 г.“ повишат подготовката си при изпълнение на тактически полети на малка височина в смесени групи, превоз на войски и товари, тактически въздушен десант, визуално въздушно разузнаване, полети по маршрут за групова слетяност на средни и малки височини, парашутни скокове, както и при изпълнение на задачи по зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната, бойно маневриране за преодоляване на противовъздушната отбрана, включващо наземни средства и изтребители, тактически прехват по малоскоростна цел на малка височина, медицинска евакуация и др.

Ръководител на съвместната българо-американска подготовка „Тракийскo лято – 2020 г.“ е полковник Юрий Луканов – заместник-началник на щаба на Военновъздушните сили на Република България.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВВУ пусна допълнителен прием
Следваща публикация
МО и НАТО разговарят за усилване на „ер полисинга” над България
293 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на F-35

Пентагонът продължава да има сериозни забележки към изправността на изтребителите F-35 от трите основни варианта. Това е заявил днес, 13 ноември 2019 г., директорът на отдела за оперативни изпитания пред американския Конгрес, цитиран от Bloomberg.

ВВС се готви за утрешния парад (галерия)

Българските Военновъздушни сили се готвят за участието си в утрешния парад по случай Деня на Храбростта и празника на Българската армия. Те ще участват освен с представителен блок и със самолети, вертолети и зенитни комплекси.

Airbus изплаща сериозни неустойки заради A400M

Airbus е изплатил €80 млн. под формата на неустойки заради забавянията по програмата A400M Atlas. Това става ясно от тримесечния отчет на компанията, който бе публикуван днес, 31 октомври 2017 г.

Меню