Успешен старт за Ariane 5

116 прочитания

Европейската ракета-носител Ariane 5 успешно изведе на орбита три сателита. Стартът бе проведен вчера, 15 август 2020 г.

Ракетата бе изстреляна от космодрума Куру, Френска Гвияна в 19,04 часа местно време (01,04 часа на 16 август българско време). Стартът оригинално бе планиран за 31 юли, но по време на подготовката му бе открит технически проблем свързан със сензори на първата степен на ракетата и той беше отложен.

Това бе първия старт от Куру от март насам, когато работата там бе прекъсната, заради пандемията от COVID-19.

Вчерашният старт на Ariane 5 бе уникален с това, че на борда на ракетата-носител имаше три сателита, които бяха изведени на геостационарна транферна орбита в рамките на 48 минути след старта. Стандартно, европейската ракета носи по два сателита.

Трите сателита, които бяха изстреляни са – MEV-2, сервизен спътник на Northrop Grumman, Galaxy-30, комуникационен сателит и Bsat-4b, който разпространява спътникова телевизия във формат Ultra HD. Общата им маса бе 9,7 тона.

Най-интересна е мисията на MEV-2, който е вторият по рода си сателит създаван от Northrop Grumman. Задачата му е да се скачи с комуникационния сателит Intelsat 10-02 и да го избута на по-висока орбита, като с това ще удължи живота му. Операцията е планирана за началото на 2021 г.

За Ariane 5, която се оперира от компанията Arianespace, това е 109-тия старт от 1996 г. насам. От тях 104 са напълно успешни, три са частично успешни и два са пълен провал. До края на 2020 г. се планират още два старта.

Свързани теми

Предишна публикация
Търсят малък теч на кислород на борда на МКС
Следваща публикация
Щатската прокуратура разследва бивш служител в NASA за нерегламентирани контакти с Boeing
116 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Изстреляха отново X-37B

Мистериозната военна безпилотна совалка Boeing X-37B бе изстреляна отново на орбита вчера, 7 септември 2017 г. от космическия център Кенеди във Флорида.

Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10

Удар между един от блоковете на първата степен на ракетата-носител Союз-ФГ с втората ѝ степен е причина за инцидента от 11 октомври 2018 г., когато на орбита трябваше да бъде изведен космическия кораб Союз МС-10.

SpaceX подписа с първия турист за полет около Луната

Компанията SpaceX е подписала договор с неназован космически турист, който ще полети около Луната на борда на новата ракета на компанията BFR (Big Falcon Rocket). Това съобщиха от компанията късно вчера, 13 септември 2018 г.

Меню