САЩ загубиха два БЛА Reaper над Сирия

281 прочитания

Два безпилотни летателни апарата (БЛА) MQ-9 Reaper принадлежащи на САЩ бяха загубени вчера, 18 август 2020 г., при операции над Сирия.

Апаратите са паднали в района на град Кафр-Тахарим, който се намира близо до турската граница и е на около 30 km северно от Ибдил. Първоначално местните милиции съобщиха, че са свалили руски БЛА, но кадрите от останките на земята показаха, че се касае за MQ-9 Reaper.

Пред американското издание Military Times, източници от Пентагона са заявили неофициално, че двата апарата са се сблъскали във въздуха, но се е въздържал от оценки на това, дали по тях е било стреляно след инцидента и дали този обстрел е довел до падането им.

Предвид близостта до Турция, не е изключено апаратите да са били обстрелвани от турски зенитни средства. Reaper по правило оперират на височина, която ги прави недосегаеми за стандартните ПЗРК и малокалибрени зенитни оръдия, с каквито разполагат опозиционните групировки в Сирия.

САЩ оперира с различни безпилотни апарати над Сирия, като включително нанася и въздушни удари с тях, най-вече за ликвидиране на оперативно интересни лица. Последният такъв въздушен удар е от 12 август.

През миналия ноември друг американски Reaper бе загубен над Либия. Неофициално бе известно, че апаратът е свален. През миналия август пък, друг Reaper бе свален от хутите над Йемен.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ се оплакaха от агресивен прехват на B-52 над Черно море
Следваща публикация
С-70 „Охотник” ще влезе в серийно производство през 2024 г.
281 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Су-57 няма да участват във военните действия в Сирия

Прототипите на многоцелевия изтребител от следващо поколение Су-57, които се намират в момента в Сирия, няма да участват пряко в бойните действия там, а ще тестват различни свои системи в реалистични условия. Това съобщава днес, 26 февруари 2018 г. руският вестник „Коммерсантъ”.

Франция и Германия се споразумяха за съвместна работа по няколко военни проекта

Министрите на отбраната на Франция и Германия подписаха меморандуми за разбирателство за съвместна работа по четири проекта в областта на отбраната. Това стана факт днес, 26 април 2018 г., в рамките на изложението ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Свалянето на Ил-20 – новите факти

Унищожаването на руския разузнавателен самолет Ил-20 с ракета от зенитно-ракетния комплекс С-200, изстреляна от сирийската противовъздушна отбрана в района на Латакия, по време на нанасяне на удар от четири израелски изтребители F-16 по цели в района, бързо доведе до остра криза в отношенията между Москва и Тел Авив.

Меню