Ще получи ли ОАЕ F-35?

380 прочитания

Една от най-богатите страни в света, Обединените арабски емирства (ОАЕ), желае да купи F-35 от повече от десетилетие. Последните развития на дипломатическия фронт в Близкия изток, отново поставиха въпроса на дневен ред.

На 13 август 2020 г. Израел и ОАЕ официално нормализираха отношенията си, като така ОАЕ стана третата арабска страна, която формално призна съществуването на Израел. Ходът бе посрещнат позитивно от световната общност.

Пет дни по-късно, на 18 август 2020 г., един от водещите израелски вестници, Yedioth Ahronoth, съобщи, че за да убеди ОАЕ да подпише споразумение с Израел, администрацията на американския президент Доналд Тръмп е обещала, че ще разреши експорта на F-35. Според вестника, това е било заложено в тайна клауза към споразумението.

От Война от Йом Кипур насам, САЩ са поели ангажимент към Израел да не продават на страните от Близкия изток модерно въоръжение, без изричното израелско съгласие, като по такъв начин страната трябва да успява да запази технологичното си превъзходство над арабските си съседи. В рамките на тази политика, продажбата на F-35 за близкоизточни страни е невъзможна.

От израелското правителство реагираха сдържано на новината, като от офиса на израелския премиер Бениямин Нетаняху заявиха, че политиката на страната за продажба на F-35 за страни от Близкия изток не се е променила.

Израелски медии обаче съобщиха, че в последните месеци въпросът за евентуалното въоръжаване на ОАЕ с F-35 е бил поставян на високо ниво в израелското военно ръководство, което значи, че Израел е имал информация за евентуален подобен ход от американска страна. В страната се появиха съмнения, че премиерът Нетаняху е дал благословията си за една такава сделка.

На 19 август американският президент Доналд Тръмп бе помолен да коментира информацията за евентуална продажба на F-35 за ОАЕ.

„Те искат да поръчат доста F-35. Това е най-великият изтребител на света и те искат да го купят. Ще видим какво ще се случи, въпросът се разглежда”, отговаря Тръмп и подчертава, че ОАЕ имат пари за подобна сериозна сделка.

Американският вестник The New York Times съобщи, че военни от ОАЕ вече са получили класифициран брифинг за възможностите на F-35, като това е станало по настояване на администрацията на Тръмп и въпреки възраженията на Пентагона. Източници на вестника са заявили, че процесите около евентуалната сделка за F-35 с ОАЕ са се ускорили в последно време, но те не са част от условията по споразумението между емирствата и Израел. Вестникът посочва и че подобна сделка е малко вероятно да получи одобрението на Конгреса.

В същото време, според CNN, сделката за F-35 с ОАЕ се движи от зетя на президента – Джаред Къшнър. Той е старши съветник на Тръмп и работи по въпросите на Близкия изток. Телевизията съобщава, че напънът Къшнър да продава F-35 на ОАЕ не е бил подкрепен от повечето представители на американското правителство.

ОАЕ официално заяви интерес към покупката на F-35 в края на 2009 г., но оттогава по въпроса няма реално развитие. Дори и страната да получи политическа благословия да започне процедура по покупка веднага, ще минат пет – шест години преди изтребителите да бъдат получени и още две – три преди да достигнат пълна боеготовност.

Свързани теми

Предишна публикация
Швейцарците най-вероятно ще подкрепят покупката на нов изтребител
Следваща публикация
Lockheed Martin получи поръчки за 90 броя F-16
380 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Свръхнатоварване в бойното дежурство отчитат в Граф Игнатиево

На 11 януари 2018 г. в авиобаза Граф Игнатиево се проведе годишният анализ на подготовката на личния състав от базата в присъствието на командира на Военновъздушните сили генерал-майор Цанко Стойков. Това съобщиха от авиобазата.

Меню