Търсят малък теч на кислород на борда на МКС

134 прочитания

През този уикенд ще бъде задействана операция по издирване на малък теч на кислород на борда на Международната космическа станция (МКС), чиято точна позиция не може да бъде локализирана вече близо година. Това съобщиха от NASA днес, 20 август 2020 г.

В рамките на операцията, тричленният екипаж на МКС ще прекара уикенда в руския сервизен модул „Звезда”, а люковете на всички останали модули на станцията ще бъдат затворени. По този начин от NASA се надяват, че ще могат да локализират от кой точно модул е изтичането на кислород.

От NASA заявяват, че няма никаква заплаха за екипажа на станцията, който в момента се състои от руските космонавти Анатолий Иванишин и Иван Вагнер и американският астронавт Крис Касиди, който е настоящия командир на МКС. Операцията ще бъде проведена в момента, защото сега станцията е с малък екипаж и няма да има проблем той да прекара няколко дни затворен в един от модулите.

Станцията непрекъснато губи миниатюрни части от атмосферата си, като това лесно се компенсира от бордните системи. През септември 2019 г., обаче бе забелязано, че загубите са нараснали над обичайното, но все пак са далеч от нива, които биха застрашили станцията и екипажа ѝ. Въпреки всички опити, причината за теча все още не е открита. Очакванията на NASA са, че резултатите от настоящия тест ще бъдат достатъчни за локализацията.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing планира нов безпилотен старт на Starliner за след четири месеца
Следваща публикация
Успешен старт за Ariane 5
134 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешен тест за New Shepard

Ракетата New Shepard, разработена от компанията Blue Origin, изпълни успешен суборбитален тест вчера, 29 април 2018 г.

50-о успешно изстрелване на Falcon 9

SpaceX проведе 50-ото успешно изстрелване на ракетата носител Falcon 9. Това стана днес, 6 март 2018 г., а на орбита бе изведен испански комуникационен сателит.

Меню