Тракийското лято на военнотранспортната авиация

264 прочитания

Тазгодишното издание на българо-американска подготовка от серията „Тракийски“, премина успешно и безопасно. В рамките на три седмици в южната част на България се извършваха съвместни полети от български военнотранспортни самолети и вертолети със самолетите на 37-а транспортната ескадрила от състава на ВВС на САЩ в Европа, базирана в Рамщайн, Германия.

В определени епизоди от наша страна се включи изтребителната авиация от Граф Игнатиево и зенитно-ракетните войски – ЗРК „Куб“ от мястото за постоянно базиране в Стара Загора. Участваха и оператори от Съвместното командване на специалните операции (СКСО). При задачите по авиомедицинска евакуация участваха медицински екипи с оборудване от състава на Военномедицинска академия съвместно със сертифицираните екипажи на авиобаза Крумово, летящи на вертолети AS 532AL. Общата продължителност на тренировката е четири седмици.

На 19 август 2020 г. беше проведен и денят за високопоставени гости, където беше направено подробно представяне на задачите и участниците в във военната тренировка от ръководителя от българска страна е полковник Юрий Луканов, заместник-началник на Щаба на ВВС. Той отбеляза, че докато в първите десет години на съвместни българо-американски тренировки се е трупал опит, сега рутинно се изпълняват съвместни действия за постигане на пълна оперативна съвместимост. Мястото на демонстрациите беше летище Чешнигирово източно от Пловдив, където по време на тренировката се извършваха всички дейности, свързани с парашутно десантиране на товари и оператори от силите за специални операции.

Изпълняваните задачи включваха тактически полети на малка височина в смесени групи от български и американски самолети; превоз на войски и товари; стоварване на тактически въздушен десант, визуално въздушно разузнаване, полети по маршрут за групова слетяност на средни и малки височини; парашутни скокове. Изпълняваха се и задачи по зенитно-ракетно прикритие на стратегически обекти от критичната инфраструктура на страната със ЗРК „Куб“, който работеше по самолетите, участващи в тренировката, когато прелитаха в района на Стара Загора. Друга интересна част от тренировката включваше отработване на задачи по бойно маневриране за преодоляване на противовъздушната отбрана, включващо наземни средства (упоменатия по-горе ЗРК „Куб“) и атаки на изтребители МиГ-29. От своя страна, екипажите от изтребителната авиация се тренираха в изпълнение на тактически прехват по малоскоростна цел на малка височина. Екипажите на хеликоптери AS 532AL и Ми-17 от 4-а авиобаза, съвместно с медицински екипи от ВМА отработваха задачи по медицинска евакуация във враждебна среда. Операторите от СКСО тренираха инфилтрация (стоварване на противникова територия) денем и нощем.

Летателната част включваше полети денем и нощем, в пълния спектър задачи, изпълнявани от военнотранспортната авиация. Българското участие със самолет С-27J Spartan от 16-а транспортна авиационна група беше ограничено до полети денем, по програма, подобна на тази, изпълнявана от американците с техните четиримоторни самолети С-130J Hercules. Единствената по-различна подготовка денем на американците беше отработването на излитане и кацане от пътен участък между селата Поройна и Леново, което се изпълни на 18 август. При нощните полети американците изпълняваха задачи, подобни на тези през деня, с използване на очила за нощно виждане.

В деня за високопоставени гости беше изпълнен динамичен показ на част от задачите, отработени в хода на подготовката. След като изпълниха своите задачи от показа транспортните самолети продължиха своите задачи с полети по маршрутите на малка и пределно малка височина в района на Родопите.

При показа група от три американски самолета C-130J и българският C-27J Spartan изпълниха стоварване на въздушен десант – товари и парашутисти на летище Чешнегирово с полет на малка и пределно малка височина. След това смесената група премина още веднъж над летището и демонстрира разпуск над летището за изпълнение на кацане в сгъстени интервали от време, а след това демонстрираха тактически кацания в зона на бойни действия. Следващия етап беше демонстрацията на задача на AS 532 AL Cougar и Ми-17, които извършиха изтегляне от зоната на десантиране на пострадали и проведоха авиомедицинска евакуация.

Текст и снимки: Александър Младенов

Свързани теми

Предишна публикация
Изкуствен интелект победи опитен пилот в симулиран въздушен бой
Следваща публикация
ВВВУ пусна допълнителен прием
264 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Разследването на катастрофата с Ми-17 приключи, но МО засекрети резултатите

Комисията за разследване на авиационното произшествие с вертолет Ми-17 завърши своята работа с доклад за възможните причини. Това съобщи МО днес, 9 юли 2018 г., но от военното ведомство не съобщават за резултатите и обявиха, че докладът е „поверителен”.

Меню