Швейцарците най-вероятно ще подкрепят покупката на нов изтребител

251 прочитания

Швейцарските граждани най-вероятно ще подкрепят на референдум проекта за покупка на нов изтребител. Това се казва в социологическо проучване цитирано от Reuters.

Проучването, проведено по поръчка на швейцарското обществено радио и телевизия SRG SSR, показва, че 58% от швейцарците подкрепят покупката на нов изтребител, 39% са против, а 3% са без мнение. Проучването е проведено сред 29 450 швейцарци, имащи право на глас, а статистическата грешка е 2,9 процентни пункта.

Референдумът ще бъде проведен на 27 септември 2020 г. и резултатите са му със задължителен характер. Той бе насрочен през юни и поставя въпроса, дали страната да стартира конкурсна процедура за избор на нов изтребители или не.

Швейцарските власти обявиха намерението си да са проактивни по темата за новия боен самолет, след като през 2014 г. граждански организации инициираха референдум, който отхвърли решението за покупка на Gripen E. Сега правителството само поставя въпроса за публично обсъждане, но с условието, че не се обсъжда конкретния тип, а въобще въпросът дали да се купува нов боен самолет.

Проектът за придобиване на нов боен самолет се нарича Air2030 и предполага покупката на 36 или 40 нови многоцелеви изтребители, които да заменят сега използваните F-5E/F и F/A-18C/D (на снимката). Част от проекта е и покупката на нови зенитно-ракетни комплекси, но темата не е част от референдума.

Швейцария планира да получи окончателните оферти от участниците през ноември 2020 г. и да избере новия си изтребител през 2021 г. Подписването на договора трябва да стане през 2022 г., а доставката на първите самолети през 2025 г.

Традиционно в Швейцария различни решения и предложения минават през референдуми, които могат да се инициират, както от правителството, така и от гражданите. През 1993 г. бе направен опит да се забрани на правителството да реализира намерението да купи F/A-18, но тогава 57,2% от швейцарците отхвърлиха предложението. През 2014 г. на гласуване бе подложено решението за покупка на 22 броя Gripen E, като 53,4% от швейцарците бяха против него.

Свързани теми

Предишна публикация
Русия ще експортира Су-35 за $7 млрд.
Следваща публикация
Ще получи ли ОАЕ F-35?
251 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Емил Христов: Има доста смущаващи факти около избора на нов изтребител

„Има доста факти, които за нас се оказаха доста смущаващи и бързам да кажа, не само за хората от ГЕРБ в комисията”, това заяви депутатът Емил Христов, председател на т.нар. „Комисия „Gripen” в предаването „Още от деня” по БНТ1 днес, 19 септември 2017 г.

МиГ-21 катастрофира в Сърбия

Двуместен учебно-боен самолет МиГ-21УМ е катастрофирал в Сърбия днес, 25 септември 2020 г. Двучленният екипаж…

Държавен вестник обнародва договорите по сделката за F-16

В броя от днес, 30 юли 2019 г., на Държавен вестник са обнародвани договорите и споразуменията по сделката за покупка на осем изтребителя F-16 Block 70. Указите за обнародване са подписани от президента Румен Радев.

Меню