Boeing планира нов безпилотен старт на Starliner за след четири месеца

67 прочитания

През декември 2020 или януари 2021 г. ще се състои новият безпилотен тест на космическия кораб Boeing Starliner. Това са съобщили от компанията, цитирани от Spaceflight Now.

От Boeing са заявили, че очакват стартът да стане факт в края на декември или началото на януари, като ще знаят това със сигурност, след като се извършат финалните наземни софтуерни и хардуерни тестове, които трябва да се валидират от NASA.

Вторият безпилотен старт на Starliner става факт, след като през декември 2019 г. се провали първия изпитателен полет на кораба. Той бе изведен нормално на орбита, но заради софтуерен проблем той не успя да маневрира за да се скачи с Международната космическа станция. След два дни на орбита, апаратът се приземи нормално в Ню Мексико.

NASA поиска нов безпилотен тест, преди да се извърши първият пилотируем тестов полет. Ако безпилотният полет премине нормално, може да се очаква, че през лятото на 2021 г. първите астронавти ще излязат на орбита със Starliner. Първият пилотируем тест се планира с тричленен екипаж. Ако и тогава всичко е наред, то вероятно в края на 2021 г. ще започнат да се изпълняват редовни полети с кораба. NASA е поръчала шест мисии с него.

CST-100 Starliner се разработва в рамките на програмата Commercial Crew Program (CCP), чиято цел е NASA да получи възможност да извежда астронавти на ниска околоземна орбита, чрез космически кораб и ракета-носител на частни компании. При старта на програмата се очакваше, че към 2015 г. тя ще заработи, но срокът се проточи, заради слабо финансиране и технически проблеми. SpaceX Crew Dragon е другият кораб, който се създава в рамките на CCP. Той вече бе успешно изпитан и се очаква първия му редовен полет през тази есен.

Свързани теми

Предишна публикация
Мъск твърди, че Starship има добър напредък
Следваща публикация
Търсят малък теч на кислород на борда на МКС
67 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Boeing с влошени резултати в резултат на кризата със 737 Max

Американският самолетостроител Boeing показва влошени резултати в резултат на кризата с най-продавания им модел 737 Max. За първите четири месеца на 2019 г. са доставени с 24% по-малко самолети в сравнения със същия период през миналата година. Това съобщава Reuters.

Нов технически проблем с Boeing 737

Част от летящите в момента Boeing 737 имат проблемни части в крилата им, което налага допълнителни инспекции и замяна. Това съобщава CNN, цитирайки производителя Boeing.

UPS поръчва още 14 броя Boeing 747-8F

Карго авиокомпанията UPS Airlines направи поръчка за още 14 товарни Boeing 747-8F, с което компанията ще удвои флота си от този тип и ще удължи живота на производствента линия за четиридвигателния гигант.

Меню