Правителството отпуска 100 млн. лева за инфраструктура за F-16

888 прочитания

Правителството отпусна 100 млн. лева от централния бюджет за изграждане на инфраструктура за българските изтребители F-16 Block 70. Това стана на правителството заседание днес, 26 август 2020 г.

„Мисля, че всичките колеги ще ни подкрепят, тъй като това са 100 млн. за Министерство на отрбаната. Това е във връзка с геостратегическата сделка, която направихме с американското правителство за самолетите F-16 Block 70. Фактически, тези 100 млн. са за инфраструктурата, за да могат те да излитат и кацат”, каза премиерът Борисов по време на правителственото заседание.

Фактът, че България ще дава допълнителни пари около доставката на F-16 бе признат през миналия ноември, когато пред Комисията по отбрана в Народното събрание заместник-министъра на отбраната Анатолий Величков каза, че в следващите три години (2020 – 2022 г.) ще бъдат вложени още 300 млн. лева „за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет”. Парите се чакаха от централния бюджет.

България вече плати през миналото лято $1,2 млрд. (2,1 млрд. лева, към момента на плащане) за осем F-16 Block 70, въоръжение, резервни части, самолетообслужваща техника, обучение и други съпитстващи стоки и услуги.

Интересно е дали МО ще може да похарчи парите в останалите четири месеца до края на годината. Ако това не се случи, те ще трябва да бъдат върнати в централния бюджет и да се чакат отново в следващия бюджетен период. Бърза справка на сайта за обществени поръчки на МО показва, че там няма открита или подготвяща се процедура за изграждане на инфраструктура в авиобаза Граф Игнатиево. Дори и да бъде пусната такава в скоро време, с условие за 100% авансово заплащане, е изключително трудно тя да бъде приключена в рамките на календарната година.

България чака първите си F-16 в средата на 2023 г. и към този момент цялата инфраструктура за тях трябва да е готова.

Преди няколко седмици Словакия обяви, че ще вложи малко над €69 млн. за подобряване на инфраструктурата на авиобаза Слияч, която ще подслони словашките F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
B-52 премина над България
Следваща публикация
ВВС хвърлиха 30 тона вода върху пожара край Свиленград
888 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Гърция чака оферта за модернизация на своите F-16

Гърция очаква в близките седмици Lockheed Martin да даде оферта за модернизация на флота от изтребители F-16C/D. На нейна база ще бъде взето решение как да се процедира занапред. Това съобщава гръцкия сайт Defense Greece.

Индия се отказа от конкурса за еднодвигателни многоцелеви изтребители

Индийското правителство се е отказало да провежда конкурс за покупката на еднодвигателни многоцелеви изтребители и вместо това ще стартира нова процедура, в която ще разглежда и опцията за по-тежки двудвигателни машини. Това съобщава The Times of India.

ОАЕ модернизира своите F-16

Обединените арабски емирства (ОАЕ) обявиха, че ще вложат $1,6 млрд. за модернизация и поддръжка на своя флот от изтребители F-16. Това бе обявено по време на авиационното изложение, което върви в момента в Дубай.

Авиокаст: Епизод 15

На фона на ескалиращата война в Украйна след руската инвазия там, усилено се заговори за…
Меню