Великобритания може да купи по-малко F-35

334 прочитания

Великобритания обмисля да съкрати сериозно поръчката си на изтребители F-35. Това пише британският вестник The Times, цитирайки собствени източници от военните среди.

Според вестника, в момента британското правителство обмисля да ограничи поръчката си до около 70 броя. Очаква се решението да се официализира през ноември, когато страната ще представи новия си преглед на отбраната и въоръжените сили.

Кралството в момента е поръчало 48 броя F-35B, чиято доставка тече в момента. Според сега действащите планове за развитие на въоръжените му сили, се планира покупката на общо 138 броя от този изтребител.

The Times пише, че покупката на още 90 броя F-35 в момента изглежда нереалистична и затова от известно време се работи усилено върху намирането на работещ вариант за покупката на оптимален брой изтребители. Надделяло е мнението, че оперативно са необходими около 60 самолета, плюс още 10 в резерв за замяна на загубите.

Ходът е щял да бъде оправдан с влагането на повече средства в разработката на проекта Tempest, който предвижда създаване на боен самолет от следващо поколение и който да е готов за експлоатация след 2035 г.

Великобритания е партньор в проекта F-35 от най-високото Ниво 1. Страната обаче многократно е изразявала колебания по отношение на проекта и често е правила остри завои в неговите рамки. Един от тях бе желанието да се купи от варианта F-35C, който излита с помощта на катапулт от палубата на самолетоносач и каца със спирачна кука, за разлика от F-35B, който има скъсено излитане и вертикално кацане. В последствие, този план бе изоставен.

Преди две години пък, сериозно се заговори за отказ от покупката на част от F-35, за сметка на инвестиране в допълнителни Eurofighter.

До момента Великобритания е получила 18 от поръчаните 48 броя F-35B. Цялата поръчка ще се реализира до 2025 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Украински Су-27 отнесе пътен знак при кацане
Следваща публикация
Южна Корея има намерение да купи още F-35
334 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния иска още F-16, но прави малко по въпроса

Румънският министър на отбраната Михай Фифор заяви пред местни медии на 20 февруари 2018 г., че страната му иска да купи още 40 броя F-16, но реално по въпроса се прави много малко.

Каракачанов се надява все още на това F-16 да се доставят за три години

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че се надява, че доставката на новите F-16 Block 70 може да стане факт в рамките на 36 месеца след подписването на договора. Това каза той днес, 14 март 2019 г., пред журналисти.

Меню