Обмисля се „рационализация” на мисията „ер полисинг”

716 прочитания

Обмисля се „рационализация” на начина, по който се изпълнява мисията „ер полисинг” от българските ВВС. Това става ясно от интервю с началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, публикувано в последния брой на вестник „Българска армия”.

От интервюто с адмирал Ефтимов става ясно, че по време на срещата му с главнокомандващ на Съюзните сили на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс, която се проведе преди две седмици, е била засегната сериозно темата за изпълнението на мисията „ер полисинг” над България. Според адмирала, целта на разговорите по темата е била да се намерят най-рационални решения по темата.

“Бяха обсъдени някои варианти за оказване на съюзна подкрепа по усилване на мисията за охрана на въздушното пространство на България. Знаете, че предстои да получим в края на 2023 г. първите самолети F-16 Block 70. Същевременно продължават проблемите с поддръжката на МиГ-29, както и осигуряването на нальота на летателния състав за достигане на нужния обем от летателни часове, възприети като стандарт в Алианса”, казва началникът на отбраната.

От интервюто се разбира, че един от тези варианти е сключване на споразумение, между Бългрия и държава, която изпълнява „ер полисинг” от съседна страна за трансгранични операции. Такава хипотеза възниква в Румъния, където от местната авиобаза „Михаил Когалнечану“ се дава дежурства от други страни-членки на Алианса, в рамките на т.нар. „усилен ер полисинг” (enhanced Air Policing).

АЕРО съобщи още след срещата, че тази тема е била част от разговорите проведени с генерал Уолтърс, като ще се търси решаването на въпроса с трансграничните операции. От интервюто на адмирал Ефтимов, обаче се разбира, че явно се касае за разискване и на други варианти за „рационализация“ на мисията.

„Една от приоритетните ми задачи като началник на отбраната е да намеря всички възможни варианти за увеличаване на ресурсите за летателна подготовка, повишаване на квалификацията на младите пилоти и ефективно носене на дежурството по охрана на въздушното пространство на страната”, казва още Ефтимов.

Интересно е да се отбележи, че началникът на отбраната казва, че доставката на първите български F-16 ще стане „в края на 2023 година”. Когато бе подписан договора за осемте самолета през миналия юли бе съобщено, че доставките ще станат факт 48 месеца след подписването или към средата на 2023 г.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ се оплакaха от агресивен прехват на B-52 над Черно море
Следваща публикация
B-52 премина над България
716 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Донорска задача с C-27J от състава на ВВС

На 1 декември 2018г. с военно-транспортен самолет C-27J Saprtan от състава на 16-та транспортна авиогрупа се изпълни успешно аварийно-спасителна операция по маршрут София-Варна-София, свързана с донорска ситуация. Това съобщават от ВВС.

Провали се обществената поръчка за ремонт на двигателите на L-39

Обществената поръчка за ремонт на три двигателя АИ-25ТЛ, които задвижват българските учебно-тренировъчни самолети L-39ZA, се провали. Това се чете в решение на министъра на отбраната, което бе публикувано днес, 5 юли 2018 г.

Меню