Гърция ще купува Rafale?

636 прочитания

Гърция води сериозни разговори за покупката на многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това съобщават редица гръцки издания, цитирайки собствени източници.

Вестник Parapolitika, съобщава, че разговорите са за придобиването на 18 броя Rafale, като 10 от тях ще са новопроизведени по стандарта F3-R, a останалите осем ще са употребявани самолети (от стандарта F2), които ще дойдат от френските ВВС. Според изданието, употребяваните самолети ще бъдат безплатни.

Това принципно споразумение е било постигнато по време на скорошната среща между френския президент Емануел Макрон и гръцкия министър-председател Кириакос Мицотакис. Конкретните детайли ще бъдат уточнявани в следващите седмици.

Гръцкото специализирано авиационно издание Ptisi & Diastima, дава по-различна информация по темата. Според него, самолетите ще бъдат 18, но 12 от тях ще са употребявани от стандарта F3, а останалите шест ще са двуместни, от новия стандарт F3-R. Няма да има безплатни самолети, но употребяваните Rafale ще дойдат на ниска цена, а Гърция ще върне на Франция 15 броя Mirage 2000EGM.

Изданието акцентира, че гръцкото правителство е било изкушено от възможността сделката да се реализира в много кратки срокове и факта, че всеки Rafale може да носи по две крилати ракети SCALP EG, което сериозно ще засили възможностите на страната да нанася удари дълбоко в противникова територия. Според Ptisi & Diastima, стойността на сделката ще е €1,5 млрд.

Новината идва на фона на изключително изострените отношения между Гърция и Турция. Франция в момента заема прогръцка позиция. Бързата доставка на изтребители може да е начин на Франция да засили влиянието си в Европейския съюз, особено в контекста на изграждане на система за сигурност вътре в Съюза.

Гръцките ВВС в момента се състоят от около 150 броя F-16C/D, около 40 Mirage 2000 (24 oт които модернизирани до стандарта -5 Mk. 2) и около 30 броя модернизирани F-4. След дълги години на икономическа несигурност, която пречеше на обновяването на военната авиация, през 2018 г. бе подписан договор за модернизация на 84 от наличните F-16 до стандарта V. Работата ще се извърши между 2022 и 2027 г. Страната има амбиции и за придобиването на 20 – 30 броя F-35, но в момента това е на ниво официални разговори и реализацията на подобен договор ще стане във втората половина на десетилетието.

Свързани теми

Предишна публикация
E-2 се разби в САЩ
Следваща публикация
Украински Су-27 отнесе пътен знак при кацане
636 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

F-35 продължава да страда от ниска надеждност

Усилията за подобряване на надеждността на изтребителите от следващото поколение F-35 не дават резултат, поради продължаващи проблеми с доставката на резервни части. Това съобщава Bloomberg, цитирайки доклад на Пентагона.

Полша очаква да намали цена на F-35

Полша очаква сериозно да свали цената на изтребителите F-35, които смята да купи. Това заяви министърът на отбраната на страната Мариуш Блашчак.

Словакия вероятно отлага покупката на нов изтребител

Словакия ще отложи вероятно придобиването на нов изтребител, на фона на желанието за повече внимание за модернизацията на сухопътните войски на страната. Това е заявил министърът на отбраната на страната, цитиран от Reuters.

Канада ще експлоатира CF-18 до към 2032 г.

Канада смята да оперира със своите остарели изтребители CF-18 поне още около 15 години. До сега страната планираше тези самолети да се пенсионират около 2025 г. Това съобщава канадския вестник National Post.

Меню