САЩ се оплакaха от агресивен прехват на B-52 над Черно море

620 прочитания

Пентагонът се оплака, че руски изтребители са извършили агресивен прехват и са летели в непосредствена близост до стратегически бомбардировач B-52H, докато той е бил над Черно море. Инцидентът е станал на 28 август 2020 г. по време на мисията „Allied Sky”.

В официалното съобщение на американското военно ведомство се казва, че в 11,19 часа местно време на 28 август, американски стратегически бомбардировач B-52H е бил прехванат над международното въздушно пространство на Черно море от двойка руски изтребители Су-27. Според Пентагона, действията на руските пилоти са били „непрофесионални”, като те са се приближавали опасно близо до американския бомбардировач, преминавали са пред него и са пускали форсажа си, което е създавало турбуленции.

Бе разпространено и кратко видео без звук, на което се вижда руски Су-27СМ, най-вероятно от базирания в Балбек, Крим 38-ми изтребителен авиополк. Самолетът стои близо от ляво на бомбардировача, вижда се, че е въоръжен с ракети Р-73 и Р-27, след което поклаща крило и прави вираж пред бомбардировача. Секунди след това, същата маневра се предприема и от втория Су-27.

Случилото се е по време на мисията на НАТО „Allied Sky”, при която шест B-52H обикаляха над всички членки на НАТО. Една от машините, с позивна NATO 01, прелетя и над Черно море. От публично наличните данни, за въздушния трафик, се вижда, че по това време в същия район е имало засилено присъствие на самолети на страни от НАТО, включително два британски разузнавателни самолета Sentinel R1 и RC-135W, както и американски RC-135W и патрулен P-8.

Наличието на толкова разузнавателни платформи в района е нормално, тъй като една от задачите на операцията, вероятно е била проверка на действията на руските сили в Черноморския басейн, при наличие на стратегически бомбардировачи в района.

Руското МО още на 28 август заяви, че намиращия се над Черно море B-52H е бил прехванат безопасно, опознат и след това руските изтребители са се завърнали в базите си.

САЩ често се оплакват, че техни разузнавателни самолети, летящи в близост до руските граници, са прехващани от руски изтребители по начин, по който се описва, като „непрофесионален и опасен”. В малкото случаи, когато са били разпространени кадри от подобни случаи, прехватите трудно могат да се приемат за особено агресивни. Показаното от 28 август, обаче е изпълнено в най-добрите и опасни традиции на Студената война.

Свързани теми

Предишна публикация
„Ер полисинг” ще се носи от Крумово
Следваща публикация
Обмисля се „рационализация” на мисията „ер полисинг”
620 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Катастрофата в Невада вероятно е със съветски боен самолет

Катастрофата от 5 септември 2017 г. в Невада, при която загина американски пилот-изпитател вероятно е станала с боен самолет съветски производство, който е експлоатиран от секретната ескадрила „Red Hat”. Това съобщава Aviation Week.

Показаха първия B-21

Първият прототип на новия американски стратегически бомбардировач B-21 Rider бе тържествено показан на церемония в…

Стартира производството на T-7A

Американският самолетостроител Boeing стартира производството на предсерийните учебно-тренировъчни самолети T-7A Red Hawk. Това съобщиха от…
Меню