„Ер полисинг” ще се носи от Крумово

965 прочитания

Заместник-министърът на отбраната дава детайли по инфраструктурата нужна за новия изтребител

Докато в авиобаза Граф Игнатиево върви ремонт и модернизация на инфраструктурата, във връзка с получаването на изтребителите F-16, дежурството по мисията „ер полисинг” ще се носи от авиобаза Крумово. Това става ясно от думите на заместник-министъра на отбраната Анатиолий Величков на правителственото заседание от 26 август 2020 г.

„Според оценката на американската страна, извършена при подписване на договорите, наличната инфраструктура към момента не отговаря за експлоатацията на новия боен самолет, респективно първо следва да пребазираме изтребителите, които извършват задача по „Еър полисинг“, тоест МиГ-29 от оперативното летище на Граф Игнатиево в летище Крумово, на което първо да се извършват рехабилитационни работи и реконструкции на пистата, респективно след това да се отпочват действията по Граф Игнатиево”, разяснява Анатолий Величков пред Министерски съвет.

От думите на заместник-министъра излиза, че първо в Крумово трябва да се извърши известна рехабилитация, преди да започне носенето на бойното дежурство оттам. АЕРО научи, че в рамките на тази работа се предвижда изграждането на един или два леки мобилни хангара, които да осигурят операциите с МиГ-29 в рамките на около година. Те тепърва трябва да се закупуват.

Изложението на Величков е в контекста на гласуването на 100 млн. лева за инфраструктурни подобрения на авиобаза Граф Игнатиево, свързани с експлоатацията на осемте български F-16. Министерски съвет взе решение за това на заседанието си от 26 август, а сега се публикува и стенограмата.

Заместник-министърът на отбраната дава най-обща информация и за обема на строителни дейности, които трябва да се извършат в Граф Игнатиево.

„Най-общо включва изграждане на защитни съоръжения, хангари, привеждане на летателното поле (писта и рульожки) за експлоатацията на F-16, периметрова ограда, цялостна система за физическа сигурност и обходен път на летището, реконструкция на съществуваща водопроводна и канализационна система и ново пречиствателно съоръжение, складови райони за въоръжение и боеприпаси, автомобилен парк, кула за ръководство на движението.”, обяснява той.

През миналия ноември, но пред Комисията по отбрана в Народното събрание, отново Величков за първи път отвори темата за необходимите средства за инфраструктура и допълнителни услуги и стоки, свързани със сделката за придобиването на осем изтребителя F-16 Block 70. Тогава той каза, че се предвиждат общо 300 млн. лева в бюджетите за 2020, 2021 и 2022 г. Парите са „за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет” и щели да дойдат от централния бюджет. Точно оттам идва и първия транш, който бе гласуван миналата седмица.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС гаси пожар в района на Карлово
Следваща публикация
Първият AS 532 AL Cougar се завърна от инспекция
965 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню