Руски изтребители са нарушили датското въздушно пространство

372 прочитания

Руски изтребители Су-27 са нарушили датското въздушно пространство, докато са съпровождали стратегически бомбардировач B-52 над Балтийско море. Това съобщиха от НАТО днес, 31 август 2020 г.

Според НАТО, инцидентът е станал в следобеда на 28 август по време на мисията „Allied Sky”, в рамките на която шест американски стратегически бомбардировача B-52H прелетяха над всички страни-членки на НАТО. Двойка изтребители Су-27 е излетяла от Калининградска област и най-вероятно принадлежат към 689-ти гвардейски авиополк към ВМФ на Русия. Изтребителите са прехванали бомбардировача и са започнали да го съпровождат.

Точно по време на това съпровождане те са навлезли във датското въздушно пространство над остров Борнхолм, който се намира в Балтийско море, между Швеция и Дания, на около 150 km югоизточно от Копенхаген. Според НАТО това е „сериозно нарушение” на въздушното пространство на страната.

Дежурни датски изтребители F-16 MLU са били вдигнати по тревога в отговор на нарушението, но руските изтребители са се изтеглили от района, преди датските самолети да пристигнат. Все пак датските изтребители са останали около острова за да го охраняват.

Според НАТО, инцидентът от 28 август е първото подобно нарушение от няколко години насам и отбелязвало нарастващото провокативно поведение на Русия. От Алианса публикуваха само далечна фотография на единичен въоръжен Су-27 (горе).

Съобщението на НАТО идва само ден, след като от Пентагона се оплакаха, че над Черно море техен B-52H е бил прехванат агресивно от друга двойка руски Су-27. Както обаче над Черно море, така и над Балтийско море, реалната картина на въздушната и разузнавателната активност на НАТО е значително по-сложна от просто прелитане на B-52. По време на мисията „Allied Sky” в района е имало няколко разузнавателни платформи на НАТО, включително и самолет на шведските ВВС. Разбира се, това не е оправдание за нарушеното въздушно пространство, независимо дали е умишлено или не.

Свързани теми

Предишна публикация
Отново сериозна активност на B-52 в Черноморския басейн
Следваща публикация
САЩ се оплакaха от агресивен прехват на B-52 над Черно море
372 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Lockheed вижда пазар за 4600 броя F-35

Американският самолетостроител Lockheed Martin смята, че има пазар за 4600 броя F-35 в световен мащаб. Това съобщава Flightglobal.

Катар получи първите си Rafale

Катар получи първите пет многоцелеви изтребители Dassault Rafale. Това е станало вчера, 5 юни 2019 г., съобщава катарското МО.

Подробности за големия открит летателен ден в Граф Игнатиево на 29 юни 2019 г.

С близо тричасова програма ВВС се отбележат годишнините на Bell 206, МиГ-29 и Ми-24, по време на големия открит летателен ден, който ще се проведе на 29 юни 2019 г. (събота) в авиобаза Граф Игнатиево. Това съобщиха от ВВС.

Алжир се интересува от нови МиГ-29

Алжир се интересува от покупка на ескадрила МиГ-29М/М2, която да замени сега използваните изтребители МиГ-29 от предишното поколение. Това съобщава руският бизнес вестник „Коммерсантъ“.

Меню