Мъск твърди, че Starship има добър напредък

100 прочитания

Основателят и изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск твърди, че свръхамбициозния космически кораб Starship отбелязва добър напредък. Това е заявил той вчера, 31 август 2020 г., по време на конференция посветена на изследването на Марс.

Мъск е определил напредъкът по програмата, като „добър” и е уточнил, че говори най-вече за прогреса по отношение на развръщане на производството на Starship в Бока Чика, Тексас.

„Отбелязваме добър напредък. Там, където наистина напредваме е системата за производство на Starship. Преди година, нямахме почти нищо, а сега имаме доста прилични производствени мощности”, заявява Мъск.

Той е казал, че по негова оценка, създаването на прототипи е относително лесна задача, но изграждане на способности за масовото им производство е доста по-трудно и прогресът там е по-важен.

Според Мъск, първият полет на Starship в космоса ще стане догодина. Той, обаче не е уточнил, дали ще става въпрос само за „подскок” до космоса по балистична крива или космическият кораб ще бъде изведен на орбита. Не е ясно и дали това ще е безпилотен старт или пилотируем.

Основателят на SpaceX е казал още, че през тази седмица ще започне сглобяването на първия прототип на ракетата-носител Super Heavy, която трябва да извежда Starship в космоса. Мъск е казал, че гигантската ракета може да получи по-малко двигатели. Последните оповестени планове са тя да има 31 мотора Raptor.

Както винаги, бомбастичните изказвания на Мъск не кореспондират с реалния напредък. През септември 2019 г. той заяви, че технологичен демонстратор на Starship ще извърши „подскок” в атмосферата с височина от 20 km в рамките на месец – два, през 2020 г. ще има и полет в космоса. Година по-късно, единственият „подскок” е извършен от технологичния демонстратор с индекс SN5 на 4 август и той беше с височина от едва 150 m. Следващите подскоци се очакват в следващите седмици.

Мъск смята, че създаването на Starship ще струва около $5 млрд. Единственото външно финансиране, което е получил до момента е в рамките на $135 млн. от NASA. Той каза, че благодари за него, но то не е определящо.

Starship трябва да се използва за полети до Луната, Марс и други тела от Слънчевата система. Основната цел на Мъск е колонизация на Марс. По време на вчерашното си изказване, обаче той е отказал да дава срокове за това, кога Starship може да достигне до Червената планета.

Свързани теми

Предишна публикация
Vega с първи старт от повече от година
Следваща публикация
Китай изстреля експериментална безпилотна совалка
100 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешен тест за New Shepard

Ракетата New Shepard, разработена от компанията Blue Origin, изпълни успешен суборбитален тест вчера, 29 април 2018 г.

NASA отлага изпитанията на Crew Dragon и Starliner

NASA обяви, че отлага изпитателните полети с космическите кораби Boeing CST-100 Starliner и SpaceX Crew Dragon, с което се засилват съмненията, че апаратите няма да са готови за редовни пилотируеми полети преди края на годината.

Успешен тест за Starship

След четири провала, технологичният демонстратор на космическия кораб Starship успя да извърши изпитателен полет в…
Меню