Мъск твърди, че Starship има добър напредък

163 прочитания

Основателят и изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск твърди, че свръхамбициозния космически кораб Starship отбелязва добър напредък. Това е заявил той вчера, 31 август 2020 г., по време на конференция посветена на изследването на Марс.

Мъск е определил напредъкът по програмата, като „добър” и е уточнил, че говори най-вече за прогреса по отношение на развръщане на производството на Starship в Бока Чика, Тексас.

„Отбелязваме добър напредък. Там, където наистина напредваме е системата за производство на Starship. Преди година, нямахме почти нищо, а сега имаме доста прилични производствени мощности”, заявява Мъск.

Той е казал, че по негова оценка, създаването на прототипи е относително лесна задача, но изграждане на способности за масовото им производство е доста по-трудно и прогресът там е по-важен.

Според Мъск, първият полет на Starship в космоса ще стане догодина. Той, обаче не е уточнил, дали ще става въпрос само за „подскок” до космоса по балистична крива или космическият кораб ще бъде изведен на орбита. Не е ясно и дали това ще е безпилотен старт или пилотируем.

Основателят на SpaceX е казал още, че през тази седмица ще започне сглобяването на първия прототип на ракетата-носител Super Heavy, която трябва да извежда Starship в космоса. Мъск е казал, че гигантската ракета може да получи по-малко двигатели. Последните оповестени планове са тя да има 31 мотора Raptor.

Както винаги, бомбастичните изказвания на Мъск не кореспондират с реалния напредък. През септември 2019 г. той заяви, че технологичен демонстратор на Starship ще извърши „подскок” в атмосферата с височина от 20 km в рамките на месец – два, през 2020 г. ще има и полет в космоса. Година по-късно, единственият „подскок” е извършен от технологичния демонстратор с индекс SN5 на 4 август и той беше с височина от едва 150 m. Следващите подскоци се очакват в следващите седмици.

Мъск смята, че създаването на Starship ще струва около $5 млрд. Единственото външно финансиране, което е получил до момента е в рамките на $135 млн. от NASA. Той каза, че благодари за него, но то не е определящо.

Starship трябва да се използва за полети до Луната, Марс и други тела от Слънчевата система. Основната цел на Мъск е колонизация на Марс. По време на вчерашното си изказване, обаче той е отказал да дава срокове за това, кога Starship може да достигне до Червената планета.

Свързани теми

Предишна публикация
Vega с първи старт от повече от година
Следваща публикация
Китай изстреля експериментална безпилотна совалка
163 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10

Удар между един от блоковете на първата степен на ракетата-носител Союз-ФГ с втората ѝ степен е причина за инцидента от 11 октомври 2018 г., когато на орбита трябваше да бъде изведен космическия кораб Союз МС-10.

В пълна мъгла, Starship гръмна пак

Нов неуспех претърпя програмата за създаването на космически кораб за многократно използване SpaceX Starship. Четвъртият…

Орелът кацна

20 юли 1969 г.
04:06:28:07 (4 дни, 6 часа, 28 минути и 7 секунди след старта)
“Eagle, Хюстън, ако ме чувате, имате GO за начало на активно снижение!”

Меню