Мъск твърди, че Starship има добър напредък

166 прочитания

Основателят и изпълнителен директор на SpaceX Илон Мъск твърди, че свръхамбициозния космически кораб Starship отбелязва добър напредък. Това е заявил той вчера, 31 август 2020 г., по време на конференция посветена на изследването на Марс.

Мъск е определил напредъкът по програмата, като „добър” и е уточнил, че говори най-вече за прогреса по отношение на развръщане на производството на Starship в Бока Чика, Тексас.

„Отбелязваме добър напредък. Там, където наистина напредваме е системата за производство на Starship. Преди година, нямахме почти нищо, а сега имаме доста прилични производствени мощности”, заявява Мъск.

Той е казал, че по негова оценка, създаването на прототипи е относително лесна задача, но изграждане на способности за масовото им производство е доста по-трудно и прогресът там е по-важен.

Според Мъск, първият полет на Starship в космоса ще стане догодина. Той, обаче не е уточнил, дали ще става въпрос само за „подскок” до космоса по балистична крива или космическият кораб ще бъде изведен на орбита. Не е ясно и дали това ще е безпилотен старт или пилотируем.

Основателят на SpaceX е казал още, че през тази седмица ще започне сглобяването на първия прототип на ракетата-носител Super Heavy, която трябва да извежда Starship в космоса. Мъск е казал, че гигантската ракета може да получи по-малко двигатели. Последните оповестени планове са тя да има 31 мотора Raptor.

Както винаги, бомбастичните изказвания на Мъск не кореспондират с реалния напредък. През септември 2019 г. той заяви, че технологичен демонстратор на Starship ще извърши „подскок” в атмосферата с височина от 20 km в рамките на месец – два, през 2020 г. ще има и полет в космоса. Година по-късно, единственият „подскок” е извършен от технологичния демонстратор с индекс SN5 на 4 август и той беше с височина от едва 150 m. Следващите подскоци се очакват в следващите седмици.

Мъск смята, че създаването на Starship ще струва около $5 млрд. Единственото външно финансиране, което е получил до момента е в рамките на $135 млн. от NASA. Той каза, че благодари за него, но то не е определящо.

Starship трябва да се използва за полети до Луната, Марс и други тела от Слънчевата система. Основната цел на Мъск е колонизация на Марс. По време на вчерашното си изказване, обаче той е отказал да дава срокове за това, кога Starship може да достигне до Червената планета.

Свързани теми

Предишна публикация
Vega с първи старт от повече от година
Следваща публикация
Boeing планира нов безпилотен старт на Starliner за след четири месеца
166 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Екипажът на Союз МС-06 се приземи успешно

54-ият екипаж на Международната космическа станция (МКС) успешно се завърна на Земята. Спускаемата капсула на космическия кораб Союз МС-06 се приземи успешно в Казахстан рано сутринта днес, 28 февруари 2018 г.

Два успешни старта за Союз-2 в един ден

Ракетата-носител Союз-2 извърши два успешни старта в рамките един ден, като изведе товарите си на зададената орбита. Това стана днес, 4 април 2019 г.

Успешно тестваха ракетата носител Falcon Heavy

Тежката ракета носител Falcon Heavy на компанията SpaceX бе успешно тествана в полет. Изстрелването, което бе осъществено от Космическия център Кенеди във Флорида, бе извършено вчера, 6 февруари 2018 г.

Меню