Airbus Helicopters ще доставя нов вариант на UH-72 на Пентагона

113 прочитания

Airbus Helicopters ще започне да доставя на въоръжените сили на САЩ нов вариант на вертолета UH-72 Lakota. Това съобщи вертолетостроителят.

Вариантът, означен като UH-72B, е вече поръчан в 17 бройки и трябва да започне да бъде доставян през 2021 г. Това става на фона на последните доставки на настоящия модел UH-72A, които се очакват през септември. От 2006 г. насам Airbus Helicopters е доставил на Пентагона 460 броя от UH-72, a през септември ще бъдат доставени последните три.

UH-72A e версия на цивилния модел H145. Новият UH-72B (на илюстрацията горе) е вариация на модела H145T2. Най-видимата разлика е използването на опашен винт от тип „Фенестран”, а не на стандартен опашен винт. Освен това, моделът има по-мощни двигатели, подобрено управление и променена авионика.

UH-72 бе избран през 2004 г., като машините отиват в армейската авиация на САЩ, Въздушната национална гвардия и ВМС на САЩ. Основното им предназначение е да се използват за спомагателни задачи извън военните зони. Това включва търсене и спасяване, разузнаване, наблюдение, помощ при бедствие и аварии, операции по борба с наркотиците и медицинска евакуация. ВМС на САЩ ползва машините и за обучение.

Всички UH-72 се сглобяват в щата Мисисипи.

Свързани теми

Предишна публикация
Чехия пенсионира своите Як-40
Следваща публикация
Първият полет на B-21 се отлага леко
113 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

А109К-2 на Кончето в Пирин

Хеликоптер А109К-2 на авиационния оператор „Хели Ер“ изпълни превоз на товари на външно окачване на 2760 метра надморска височина в Пирин.

ВВС тренира със Сухопътни войски

За повишаване подготовката и подобряване на взаимодействието между формирования от Сухопътните войски и Военновъздушните сили,…

Филипините купиха 16 броя Bell 412

Филипините поръчаха 16 броя средни транспортни вертолета Bell 412EPI. Машините ще се използват от ВВС на страната.

Черна гора получи последните два Bell 412

Въоръжените сили на Черна гора получиха последните два транспортни вертолета Bell 412, които се доставят в рамките на договор сключен в началото на годината.

Първият военен Ми-38 изпълни дебютния си полет

Първият Ми-38 предназначен за руските въоръжени сили изпълни своя дебютен полет на 23 ноември 2018 г. Полетът е преминал успешно и е бил проведен от заводското летище на Казанския вертолетен завод в Казан.

Меню