Airbus Helicopters ще доставя нов вариант на UH-72 на Пентагона

114 прочитания

Airbus Helicopters ще започне да доставя на въоръжените сили на САЩ нов вариант на вертолета UH-72 Lakota. Това съобщи вертолетостроителят.

Вариантът, означен като UH-72B, е вече поръчан в 17 бройки и трябва да започне да бъде доставян през 2021 г. Това става на фона на последните доставки на настоящия модел UH-72A, които се очакват през септември. От 2006 г. насам Airbus Helicopters е доставил на Пентагона 460 броя от UH-72, a през септември ще бъдат доставени последните три.

UH-72A e версия на цивилния модел H145. Новият UH-72B (на илюстрацията горе) е вариация на модела H145T2. Най-видимата разлика е използването на опашен винт от тип „Фенестран”, а не на стандартен опашен винт. Освен това, моделът има по-мощни двигатели, подобрено управление и променена авионика.

UH-72 бе избран през 2004 г., като машините отиват в армейската авиация на САЩ, Въздушната национална гвардия и ВМС на САЩ. Основното им предназначение е да се използват за спомагателни задачи извън военните зони. Това включва търсене и спасяване, разузнаване, наблюдение, помощ при бедствие и аварии, операции по борба с наркотиците и медицинска евакуация. ВМС на САЩ ползва машините и за обучение.

Всички UH-72 се сглобяват в щата Мисисипи.

Свързани теми

Предишна публикация
Чехия пенсионира своите Як-40
Следваща публикация
Първият полет на B-21 се отлага леко
114 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню