Чехия пенсионира своите Як-40

645 прочитания

Чешките ВВС пенсионираха последните два реактивни самолета Як-40. Церемонията за това стана вчера, 2 септември 2020 г.

Церемонията се е състояла на летището Прага-Кбели, където се базира 24-та транспортна авиобаза от състава на чешките ВВС. В нейния състав служеше в последните години Як-40. На церемонията е присъствал заместник-министърът на отбраната на страната Лубор Коделка и командирът на ВВС бригаден генерал Петер Ланчи. В нейните рамки се е състоял последният полет на последните два Як-40.

Двата Як-40 се използваха основно за VIP превози. През 2017 г. бе взето решение за тяхното заместване с друг тип, а през декември 2019 г. бяха поръчани два турбовитлови военно-транспортни C-295, които не само, че ще допълнят флота от шест такива самолета на чешка служба, но и ще правят и VIP полети. Машините се чакат в първата половина на 2021 г.

Чехословакия беше сред големите оператори на Як-40. Общо 25 машини са доставени в периода 1974 – 1979 г. за авиокомпанията ČSA и за вътрешното министерство на страната, което менажира правителствените полети. През 1981 г. два самолета са предадени на чехословашките ВВС. След разделянето на страната, Чехия получава повечето правителствени и военни Як-40. През 1998 г. всички правителствени полети с Як-40 са поети от ВВС.

Чешките ВВС бяха едни от последните правителствени оператори на Як-40. От малко над 1000 произведени машини, в експлоатация в момента са под 50.

Свързани теми

Предишна публикация
Великобритания инвестира в създаването на нов радар за Eurofighter
Следваща публикация
Airbus Helicopters ще доставя нов вариант на UH-72 на Пентагона
645 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Унгарски, шведски и чешки изтребители Gripen се срещнаха на учение в Унгария

От 24 септември до 5 октомври 2018 г., държавите, въоръжени с изтребители Gripen, се срещнаха в унгарската военновъздушна база в Кечкемет за учението Lion Effort, което се провежда на всеки три години.

Меню