Vega с първи старт от повече от година

57 прочитания

Европейската ракета-носител Vega извърши успешен старт на 2 септември 2020 г. с общо 53 сателита на борда си. Това бе първата мисия за ракетата от 14 месеца насам.

Стартът стана факт в 22,51 часа местно време (04,51 часа на 3 септември българско време) от космодрума Куру, Френска Гвиана. На борда на ракетата носител имаше общо 53 сателита, поставени на новата установка на Arianespace, която позволява масово извеждане на орбита на микросателити.

От изведените на орбита спътници, седем бяха сравнително големи – с маса между 14,5 и 150 kg. Останалите бяха микросателити от клас CubeSat, които са с маса от 0,25 kg до 7 kg. Първо на орбита бяха изведени седемте големи сателита, като това се случи между 40-тата и 52-рата минута след старта. Останалите 46 микросателита от клас CubeSat бяха изведени на орбита час и 42 минути след старта, като отделянето им от последната степен на Vega стана в рамките на 150 секунди. След това, последната степен навлезе в атмосферата и изгоря.

Стартът на Vega, който е означен VV16, бе първоначално планиран за юни, но след това бе отлаган многократно заради неблагоприятно време. Мисията бе частично финансирана от Европейската комисия.

Това е първият старт на Vega след инцидента от юли 2019 г., когато отказ на втората степен на ракетата доведе до провал на мисията за извеждане на орбита на разузнавателен сателит на ОАЕ.

Vega е четиристепенна ракета-носител от лекия клас. Първите три степени са твърдогоривни. Ракетата е предназначена да извежда на ниска околоземна орбита товари до два тона. Vega e разработка на италианската космическа агенция, като около 1/3 от разходите по програмата са поети от Франция, Испания, Белгия и Швеция. Оператор на ракетата е Arianespace, а това беше нейния 16-ти старт.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing планира нов безпилотен старт на Starliner за след четири месеца
Следваща публикация
Мъск твърди, че Starship има добър напредък
57 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Всеки старт на Союз-5 ще струва $60 млн.

Всеки старт на ракетата-носител Союз-5 ще струва $60 млн. Това съобщава генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в своя профил в социалната мрежа Twitter.

14 прочитания

Virgin Galactic достигна до космоса

Ракетоплана VSS Unity на компанията Virgin Galactic успя да достигне до космоса по време на изпитателен полет, който стана факт днес, 13 декември 2018 г. На борда му се е намирал двучленен екипаж.

15 прочитания

NASA начерта плана за пращане на хора на Луната през 2024 г.

NASA начета грубия план, как планира да изпрати отново хора на Луната през 2024 г. Това стана на 30 април 2019 г. от Бил Герстенмайер, администратор в NASA по въпросите на пилотираните изследователски мисии.

714 прочитания

Ariane 5 успешно изстреля сонда към Меркурий

Тежката ракета-носител Ariane 5 успешнo изпрати в космоса сондата BepiColombo, която е съвместен проект между европейската космическа агенция ESA и японската JAXA. Сондата трябва да изследва планетата Меркурий.

4 прочитания

Blue Origin показа спускаем лунен апарат

Компанията Blue Origin демонстрира своя проект за лунен спускаем апарат, който може да се използва за завръщането на човечеството на Луната през 2024 г. Това стана вчера, 9 май 2019 г.

484 прочитания

Не може да живеем в миналото

Успешният старт на Crew Dragon предизвика сериозни полемики в Русия, където космическата тематика никога не…
625 прочитания
Меню