Vega с първи старт от повече от година

76 прочитания

Европейската ракета-носител Vega извърши успешен старт на 2 септември 2020 г. с общо 53 сателита на борда си. Това бе първата мисия за ракетата от 14 месеца насам.

Стартът стана факт в 22,51 часа местно време (04,51 часа на 3 септември българско време) от космодрума Куру, Френска Гвиана. На борда на ракетата носител имаше общо 53 сателита, поставени на новата установка на Arianespace, която позволява масово извеждане на орбита на микросателити.

От изведените на орбита спътници, седем бяха сравнително големи – с маса между 14,5 и 150 kg. Останалите бяха микросателити от клас CubeSat, които са с маса от 0,25 kg до 7 kg. Първо на орбита бяха изведени седемте големи сателита, като това се случи между 40-тата и 52-рата минута след старта. Останалите 46 микросателита от клас CubeSat бяха изведени на орбита час и 42 минути след старта, като отделянето им от последната степен на Vega стана в рамките на 150 секунди. След това, последната степен навлезе в атмосферата и изгоря.

Стартът на Vega, който е означен VV16, бе първоначално планиран за юни, но след това бе отлаган многократно заради неблагоприятно време. Мисията бе частично финансирана от Европейската комисия.

Това е първият старт на Vega след инцидента от юли 2019 г., когато отказ на втората степен на ракетата доведе до провал на мисията за извеждане на орбита на разузнавателен сателит на ОАЕ.

Vega е четиристепенна ракета-носител от лекия клас. Първите три степени са твърдогоривни. Ракетата е предназначена да извежда на ниска околоземна орбита товари до два тона. Vega e разработка на италианската космическа агенция, като около 1/3 от разходите по програмата са поети от Франция, Испания, Белгия и Швеция. Оператор на ракетата е Arianespace, а това беше нейния 16-ти старт.

Свързани теми

Предишна публикация
Китай изстреля експериментална безпилотна совалка
Следваща публикация
Мъск твърди, че Starship има добър напредък
76 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Удар между първа и втора степен на ракетата-носител е причина за инцидента със Союз МС-10

Удар между един от блоковете на първата степен на ракетата-носител Союз-ФГ с втората ѝ степен е причина за инцидента от 11 октомври 2018 г., когато на орбита трябваше да бъде изведен космическия кораб Союз МС-10.

Подписаха за създаването на Союз-5

Руската държавна космическа агенция „Роскосмос“ подписа договор с ракетно-космическата корпорация „Энергия“ за създаване на ракетата-носител от среден клас Союз-5. За това съобщава ТАСС.

В пълна мъгла, Starship гръмна пак

Нов неуспех претърпя програмата за създаването на космически кораб за многократно използване SpaceX Starship. Четвъртият…
Меню