Vega с първи старт от повече от година

71 прочитания

Европейската ракета-носител Vega извърши успешен старт на 2 септември 2020 г. с общо 53 сателита на борда си. Това бе първата мисия за ракетата от 14 месеца насам.

Стартът стана факт в 22,51 часа местно време (04,51 часа на 3 септември българско време) от космодрума Куру, Френска Гвиана. На борда на ракетата носител имаше общо 53 сателита, поставени на новата установка на Arianespace, която позволява масово извеждане на орбита на микросателити.

От изведените на орбита спътници, седем бяха сравнително големи – с маса между 14,5 и 150 kg. Останалите бяха микросателити от клас CubeSat, които са с маса от 0,25 kg до 7 kg. Първо на орбита бяха изведени седемте големи сателита, като това се случи между 40-тата и 52-рата минута след старта. Останалите 46 микросателита от клас CubeSat бяха изведени на орбита час и 42 минути след старта, като отделянето им от последната степен на Vega стана в рамките на 150 секунди. След това, последната степен навлезе в атмосферата и изгоря.

Стартът на Vega, който е означен VV16, бе първоначално планиран за юни, но след това бе отлаган многократно заради неблагоприятно време. Мисията бе частично финансирана от Европейската комисия.

Това е първият старт на Vega след инцидента от юли 2019 г., когато отказ на втората степен на ракетата доведе до провал на мисията за извеждане на орбита на разузнавателен сателит на ОАЕ.

Vega е четиристепенна ракета-носител от лекия клас. Първите три степени са твърдогоривни. Ракетата е предназначена да извежда на ниска околоземна орбита товари до два тона. Vega e разработка на италианската космическа агенция, като около 1/3 от разходите по програмата са поети от Франция, Испания, Белгия и Швеция. Оператор на ракетата е Arianespace, а това беше нейния 16-ти старт.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing планира нов безпилотен старт на Starliner за след четири месеца
Следваща публикация
Мъск твърди, че Starship има добър напредък
71 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешно изстрелване на товарен кораб за МКС

Ракетата-носител Antares на компанията Orbital ATK успешно изведе на орбита товарен космически кораб Cygnus, който трябва да достави над три тона товари за Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 21 май 2018 г.

Товарният космически кораб Dragon замина за МКС

Компанията SpaceX успешно изведе днес, 29 юни 2018 г., на орбита товарния космически кораб Dragon, който ще достави научно оборудване и припаси за Международната космическа станция (МКС).

Всеки старт на Союз-5 ще струва $60 млн.

Всеки старт на ракетата-носител Союз-5 ще струва $60 млн. Това съобщава генералният директор на Роскосмос Дмитрий Рогозин в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Нов успешен пуск на Falcon 9

Ракетата носител Falcon 9 извърши пореден успешен пуск, като изведе на орбита 10 комуникационни спътника. Изстрелването стана факт днес, 30 март 2018 г. от космодрума Ванденберг, Калифорния.

Меню