Vega с първи старт от повече от година

66 прочитания

Европейската ракета-носител Vega извърши успешен старт на 2 септември 2020 г. с общо 53 сателита на борда си. Това бе първата мисия за ракетата от 14 месеца насам.

Стартът стана факт в 22,51 часа местно време (04,51 часа на 3 септември българско време) от космодрума Куру, Френска Гвиана. На борда на ракетата носител имаше общо 53 сателита, поставени на новата установка на Arianespace, която позволява масово извеждане на орбита на микросателити.

От изведените на орбита спътници, седем бяха сравнително големи – с маса между 14,5 и 150 kg. Останалите бяха микросателити от клас CubeSat, които са с маса от 0,25 kg до 7 kg. Първо на орбита бяха изведени седемте големи сателита, като това се случи между 40-тата и 52-рата минута след старта. Останалите 46 микросателита от клас CubeSat бяха изведени на орбита час и 42 минути след старта, като отделянето им от последната степен на Vega стана в рамките на 150 секунди. След това, последната степен навлезе в атмосферата и изгоря.

Стартът на Vega, който е означен VV16, бе първоначално планиран за юни, но след това бе отлаган многократно заради неблагоприятно време. Мисията бе частично финансирана от Европейската комисия.

Това е първият старт на Vega след инцидента от юли 2019 г., когато отказ на втората степен на ракетата доведе до провал на мисията за извеждане на орбита на разузнавателен сателит на ОАЕ.

Vega е четиристепенна ракета-носител от лекия клас. Първите три степени са твърдогоривни. Ракетата е предназначена да извежда на ниска околоземна орбита товари до два тона. Vega e разработка на италианската космическа агенция, като около 1/3 от разходите по програмата са поети от Франция, Испания, Белгия и Швеция. Оператор на ракетата е Arianespace, а това беше нейния 16-ти старт.

Свързани теми

Предишна публикация
Boeing планира нов безпилотен старт на Starliner за след четири месеца
Следваща публикация
Мъск твърди, че Starship има добър напредък
66 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Изпитанията на Crew Dragon и Starliner могат да се забавят още

Изпитанията и вкарването в експлоатация на космическите кораби Crew Dragon и Starliner може да се забави, заради опасения на NASA относно конструкцията и безопасността на двата проекта. Това съобщава Reuters, цитирайки собствени източници.

X-37B се приземи след рекорден полет

Безпилотната експериментална совалка на ВВС на САЩ X-37B се приземи днес, 27 октомври 2019 г., след рекорден престой на орбита от 780 дни.

Българската космонавтика преди четвърт век – Част II

Професор Борис БОНЕВ продължава своя разказ от първо лице за постиженията на българската космонавтика преди четвърт век, като в тази втора и последна част разказва за проекта „Фобoс” и българското участие в него.

Статията е публикувана оригинално в сп. АЕРО бр. 61 (септември 2013 г.)  

Към първа част.

Нов неуспешен старт за Vega

Втори неуспех за последните си три старта отбеляза европейската ракета-носител Vega. Новият провал стана факт…
Меню