Великобритания инвестира в създаването на нов радар за Eurofighter

239 прочитания

Британското МО е дало зелена светлина за пристъпване към следващата фаза от създаването на нов радар за флота от многоцелеви изтребители Eurofighter на Кралските ВВС. Това бе съобщено от ведомството днес, 3 септември 2020 г.

Радарът, който се нарича ECRS (European Common Radar System) Mk. 2 ще е с активна електронна фазиран антенна решетка (AESA) и ще има режими за РЕБ и електронна атака.

Сумата, която британското МО дава на компаниите BAE Systems и Leonardo, е 317 млн. паунда (696 млн. лева) и покрива създаването и интеграцията на радара. Отделен договор ще бъде сключен за закупуването на самите радари и тяхното монтиране. Договорът ще създаде 600 работни места във Великобритания.

В момента се планира новият радар да се постави, на първо време, на най-новите изтребители от Tranche 3, които са 40 машини. Има опция за поставянето им и на по-старите Tranche 2. Решението на Великобритания идва, след като преди няколко месеца Германия и Испания също решиха да поставят AESA радари на своите Eurofighter. Техният вариант, обаче е по-базов и няма възможности за РЕБ и електронна атака.

Планира се новият радар да е готов и поставен на британските Eurofighter към средата на десетилетието.

Eurofighter ще получи едновременно три различни AESA радара. Базовият е ECRS Mk. 1, който е предназначен за Германия и Испания. По-способната версия е Mk. 2 за Великобритания, която има антена с повече приемно-предавателни елементи. За експортните клиенти Кувейт и Катар има опростена версия, която се нарича Captor-E, а понякога и Mk. 0. Засега не е ясно дали Италия ще постави AESA радари на своите изтребители или не.

BAE Systems вече заяви, че предлаганите на Финландия Eurofigther ще са с радар Mk.2.

Свързани теми

Предишна публикация
Корея започна крайното сглобяване на първия KF-X
Следваща публикация
Чехия пенсионира своите Як-40
239 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Airbus няма да предложи Eurofighter на Канада

Airbus обяви, че заедно с британското правителство, е било взето решение да не се подава оферта за Eurofighter в канадския конкурс за нов боен самолет

Сингапур смята да замени F-16 с F-35

Сингапур смята да замени своите изтребители F-16C/D с бойния самолет от пето поколение F-35, но на първо време ще купи малък брой, с който да извърши задълбочени изпитания. Това е съобщил военният министър на страната Хуанг Йонгонг.

Резултатите от италианските избори вещаят проблеми за F-35

Резултатите от провелите се на 4 март 2018 г. парламентарни избори в Италия вещаят проблеми за програмата F-35. Страната е сред основните клиенти на самолета в Европа и има линия за крайно сглобяване на територията си. Това съобщава Defense News.

Тази година се подписва договор за 12 броя Су-57

В рамките на 2018 г. ще бъде подписан договор за производството на първите 12 серийни изтребители от следващо поколение Су-57. Това е заявил руският заместник-министър на отбраната Юрий Борисов, цитиран от ТАСС.

Гърция ще купи още шест Rafale

Гърция ще купи още шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.…
Меню