Генерал Стойков участва в церемонията по сертификация на канадските изтребители в Румъния

399 прочитания

По покана на началника на щаба на румънските ВВС вчера, 3 септември 2020 г., командирът на българските ВВС генерал-майор Цанко Стойков взе участие в официална церемония по сертифициране на дежурни сили и средства (ДСС) на Кралските канадски ВВС, за изпълнение на усилен “ер полисинг” в авиобаза Михаил Когалничану, Румъния. Това съобщиха от ВВС.

На събитието генерал-майор Цанко Стойков бе посрещнат с военен ритуал, като поздрави построените в негова чест военнослужещи, след което имаше възможност да се запознае с изнесени доклади от командира на Центъра на съвместни въздушни операции – Торехон, Испания; началника на отбраната на Румъния; представител на посолството на Канада в Румъния; както и представител на Кралските канадски ВВС.

В ранния следобед на деня се проведе дискусионна среща между участващите в церемонията, която завърши с желания от страните резултат, а от своя страна командирите си размениха протоколни подаръци и отправиха съвместни пожелания за успехи в бъдещата си работа като партньори.

Посещението на генерал Стойков става на фона на подготовката за сключване на споразумение с Румъния за трансгранични операции от трети страни, при хипотеза, подобна на тази, която има в момента – в северната ни съседка се намират канадски изтребители CF-18, изпълняващи т.нар. „усилен ер полисинг” в рамките на НАТО.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС тренира със Сухопътни войски
Следваща публикация
ВВС гаси пожар в района на Карлово
399 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Мисия – ер полисинг

Единствената мирновременна постоянна мисия на НАТО е охраната на въздушното пространство в Европа, носеща името въздушен ер полисинг (Airborne Air Policing). В нея са задействани структурите за управление и контрол на алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана в допълнение към собствените системи за противовъздушна отбрана на всяка от отделните страни-членки. Това е мисия, където монотонността на ежедневието при основната дейност – наблюдението на въздушното пространство – отстъпва от време на време на възбудата и напрежението, свързани с вдигането на дежурните изтребители във въздуха при проверки на бойната готовност или по реални нарушители. Унгарският журналист Габор Зорд Ласло описва изпълнението на един контролен полет за проверка на силите и средствата за ер полисниг в десет държави.

Проблеми около новодоставените двигатели за МиГ-29

МО и ВВС не могат да вкарат в експлоатация новодоставените двигатели РД-33 предназначени за изтребителите МиГ-29. Причината са документални проблеми. Това стана ясно днес, 19 октомври 2017 г., по време на изслушване на представители на МО пред Комисията по отбрана към Народното събрание.

Скромен ръст на военния бюджет и неясноти около финансирането на програмите за превъоръжаване

Военният бюджет за 2019 г. ще нарасне едва с 84 млн. лева, като в същото време не става ясно какво ще е финансирането за големите програми за превъоръжаване. Това се чете в проектобюджета за догодина, който бе публикуван днес, 22 октомври 2018 г., от Министерство на финансите.

alt

Авиацията и Яно

Красимир ГРОЗЕВ се срещна с вече пенсиониралия се български пилот Янко „Яно” Янков, за да си поговори с него за живота, летенето и всичко останало. Кариерата ми на журналист, пишещ за авиация, ме е срещала със стотици истински хора, които изграждат българските ВВС днес. Без да искам да слагам каквато и да е градация между тях, трябва да отбележа, че пленителният авиационен ентусиазъм, който винаги е струил от капитан Янко Янков, или както всички го знаят – Яно, е бил нещо, с което той винаги се е отличавал. За седем години от нашето познанство станах свидетел, как той уверено и заслужено извървя пътя от новоприучен на МиГ-29 пилот през 2004 г. до един от най-опитните авиатори в Граф Игнатиево, който дори в последната година от кариерата си беше инструктор на съвсем млади пилоти, които тепърва се приучват на изтребителя. Разбира се, пилотската, а и житейската история на Яно е много по-дълга и показва, че ако човек наистина силно желае нещо и полага всички усилия да го постигне, със сигурност ще успее. Точно за това в следващите няколко страници ще разкажем за Яно и се надяваме, че историята му ще вдъхнови и следващото поколение български авиатори.

Меню