Генерал Стойков участва в церемонията по сертификация на канадските изтребители в Румъния

399 прочитания

По покана на началника на щаба на румънските ВВС вчера, 3 септември 2020 г., командирът на българските ВВС генерал-майор Цанко Стойков взе участие в официална церемония по сертифициране на дежурни сили и средства (ДСС) на Кралските канадски ВВС, за изпълнение на усилен “ер полисинг” в авиобаза Михаил Когалничану, Румъния. Това съобщиха от ВВС.

На събитието генерал-майор Цанко Стойков бе посрещнат с военен ритуал, като поздрави построените в негова чест военнослужещи, след което имаше възможност да се запознае с изнесени доклади от командира на Центъра на съвместни въздушни операции – Торехон, Испания; началника на отбраната на Румъния; представител на посолството на Канада в Румъния; както и представител на Кралските канадски ВВС.

В ранния следобед на деня се проведе дискусионна среща между участващите в церемонията, която завърши с желания от страните резултат, а от своя страна командирите си размениха протоколни подаръци и отправиха съвместни пожелания за успехи в бъдещата си работа като партньори.

Посещението на генерал Стойков става на фона на подготовката за сключване на споразумение с Румъния за трансгранични операции от трети страни, при хипотеза, подобна на тази, която има в момента – в северната ни съседка се намират канадски изтребители CF-18, изпълняващи т.нар. „усилен ер полисинг” в рамките на НАТО.

Свързани теми

Предишна публикация
ВВС тренира със Сухопътни войски
Следваща публикация
ВВС гаси пожар в района на Карлово
399 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Разследването на катастрофата с Ми-17 приключи, но МО засекрети резултатите

Комисията за разследване на авиационното произшествие с вертолет Ми-17 завърши своята работа с доклад за възможните причини. Това съобщи МО днес, 9 юли 2018 г., но от военното ведомство не съобщават за резултатите и обявиха, че докладът е „поверителен”.

Какво ще видим на големия открит летателен ден в Граф Игнатиево

Българските Военновъздушни сили организират днес, 29 юни 2019 г. голям открит летателен ден, който включва летателна програма с продължителност от близо три часа. Ето какво ще може да видим по време на програмата, която стартира точно в 11,30 часа:

Скромен ръст на военния бюджет и неясноти около финансирането на програмите за превъоръжаване

Военният бюджет за 2019 г. ще нарасне едва с 84 млн. лева, като в същото време не става ясно какво ще е финансирането за големите програми за превъоръжаване. Това се чете в проектобюджета за догодина, който бе публикуван днес, 22 октомври 2018 г., от Министерство на финансите.

Меню