Корея започна крайното сглобяване на първия KF-X

306 прочитания

Крайното сглобяване на първия прототип на корейския изтребител от следващо поколение е започнало в завода на KAI в Сечеон, Южна Корея. Това съобщиха от компанията.

По време на скромната церемония по случая, към фюзелажа е било прикрепено крилото. Планираните по-сериозни мероприятия са били отложени заради пандемията от COVID-19. Въпреки нея, KAI твърди, че темпа на работа по проекта остава непроменен. В началото на август е бил получен първия AESA радар изработен от местната компания Hanwha Systems.

През юли, когато KAI показа фюзелажа на първия прототип, бе съобщено и че GE Aviation са доставили първия двигател F414. Поръчани са общо 16 броя, които трябва да задвижват шестте прототипа и да се използват за други изпитания и резерви. Когато започне серийното производство двигателите F414 ще се произвеждат от Hanwha Aerospace в Южна Корея.

Очаква се първият прототип да бъде готов през април 2021 г., а летателните изпитания да стартират през 2022 г. Те ще продължат четири години, като серийното производство ще стартира през 2028 г.

Южна Корея планира да купи 120 броя KF-X, които да заменят сега експлоатираните остарели бойни самолети F-4E и F-5E/F. В програмата партньор е Индонезия (осигурява 20% от финансирането), която планира покупката на 48 машини. Цялостната стойност на програмата е около $7,4 млрд.

KF-X е трудно влиза в традиционната класификация на поколенията – при него ще бъдат взети сериозни мерки за намаляване на радарната и инфрачервена сигнатура, но той няма вътрешни отсеци за носене на оръжие. От KAI понякога го определят, като поколение 4,5. Програмата стартира през далечната 2001 г., но бе съпроводена с множество отлагания, технически трудности и липса на бюджет.

Пълномащабен макет на KF-X показан през миналата година

KF-X ще има максимална излетна маса от 25,4 тона, свърхзвукова скорост, полезен товар от около 7,7 тона и далечина на полет от 2900 km. Самолетът ще има едноместна и двуместна версия. Под всяко полукрило ще има три точки за окачване на боен товар, плюс четири точки за окачване на ракети „въздух – въздух” под фюзелажа. Отделно ще има точки за окачване на целеоказващ контейнер отстрани на корпуса.

KAI се надява да експортира 350 броя от KF-X в рамките на жизнения цикъл на програмата.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ искат да продадат на ОАЕ и EA-18G
Следваща публикация
Великобритания инвестира в създаването на нов радар за Eurofighter
306 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Япония проучва възможностите да се сдобие със самолетоносачи

Япония проучва възможността да преработи вертолетоносачите от клас Izumo в пълноценни самолетоносачи, които да могат да оперират с F-35B. Това съобщава Reuters, позовавайки се на собствени източници в японското правителство.

Все още няма договор за Су-35 с Египет

Процесът по продажба на Су-35 е напреднал, но все още няма подписан договор. Това е съобщил днес, 26 март 2019 г. заместник-директорът на „Рособоронэкспорт” Сергей Корнев, цитиран от „Интерфакс”.

Gripen E лети с Meteor

През октомври 2018 г. Saab успешно изпълни тестов полет с Gripen E, въоръжен за първи път с ракетата за далечен въздушен бой MBDA Meteor.

Меню