Отново сериозна активност на B-52 в Черноморския басейн

369 прочитания

Тройка стратегически бомбардировача B-52H са изпълнили полет над Украйна, като тя е летяла в непосредствена близост от руската територия. Това е станало днес, 4 септември 2020 г.

Европейското командване на САЩ съобщи, че операцията, която е била проведена от трите бомбардировача, е била свързана с интеграцията с украинските ВВС и е била проведена над украинска територия.

„Петъчната мисия е част от отдавна планираното пребазиране на шест броя B-52 в авиобаза Феърфорд, Великобритания. Мисията дава ценен въздушен тренинг на партньорите ни. В допълнение, мисията демонстрира как предно базирани самолети и екипажи, като тези B-52, подсигуряват колективната сигурност и дават на САЩ, НАТО и партньорите ни стратегически и оперативен простор за възпиране на Русия”, се казва в съобщението на Европейското командване.

Благодарение на транспондерите с Mode S, които има на борда на американските B-52, обаче може да придобием по-пълна картина за случилото се днес.

Трите B-52H от състава на 5-то бомбардировъчено крило, са излетели сутринта от Феърфорд. Те са били с позивни Julia 51, 52 и 53. Около обед, групата навлиза в Украйна от Полша и поема в югоизточна посока. Бомбардировачите след това започват да кръжат в близост до азорското крайбрежие на Украйна, югозападно от град Мелитопол. Това е в непосредствена близост до Кримския полуостров.

Докато стратегическите бомбардировачи са буквално увиснали на руската граница, над Черно море се забелязват поне три разузнавателни платформи – американски RC-135W, както и британски Sentinel R1, плюс американски морски патрулен P-8, който има и разузнавателни способности. Това не е изненадващо, тъй като се следи реакцията на руската система за ПВО, като се засича и класифицира излъчването на различни радари и протичащата комуникация.

Има индикации, че над Черно море по същото време е имало и други британски военни самолети, включително два изтребителя Eurofighter и въздушен танкер A330 MRTT.

От украинското МО разпространиха снимки, от които се вижда, че в съвместните полети с американските B-52, са участвали изтребители МиГ-29 и Су-27.

От Министерство на отбраната на Русия заявиха, че с цел недопускане на нарушение на въздушното пространство на страната, във въздуха са били вдигнати общо осем изтребителя Су-27 и Су-30. След като бомбардировачите са се отдалечили от руската граница, изтребителите са се прибрали в базите си.

Миналият петък единичен B-52 прелетя над региона, като от Пентагона се оплакаха, че са били агресивно прехванати от руски изтребители.

Свързани теми

Предишна публикация
Мистериозно видео с катапултирал се рускоезичен пилот в пустинята
Следваща публикация
Руски изтребители са нарушили датското въздушно пространство
369 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Украйна показа въоръжените си БЛА

Украйна официално показа своите въоръжени безпилотни апарати Bayraktar TB2 турско производство. Това стана на церемония проведена вчера, 20 март 2019 г.

KC-135 на 65 години

Преди точно 65 години, на 31 август 1956 г., полита първият летящ танкер Boeing KC-135A…
Меню