САЩ искат да продадат на ОАЕ и EA-18G

273 прочитания

Освен изтребители F-35 и БЛА MQ-9 Reaper, САЩ се надяват да продадат на Обединените арабски емирства (ОАЕ) и самолети за РЕБ и електронна атака EA-18G Growler. Това съобщава The New York Times.

Вестникът за първи път изкарва новината, че освен бойни самолети от пето поколение F-35 и въоръжени безпилотни апарати MQ-9, в пакета, който администрацията на президента Тръмп се надява да пласира, влизат и самолети Growler.

Според изданието, Тръмп се надява да финализира огромната оръжейна сделка преди президентските избори в САЩ, които са планирани за началото на ноември. За да се реализира това, администрацията на Тръмп планира да заобиколи част от законовите изисквания за това. Подобни сделки трябва да получат и благословията на Конгреса на САЩ.

Новината, че САЩ планират да продадат F-35 на ОАЕ излезе преди няколко седмици, след като Израел и емирствата нормализираха отношенията си. Голямата въпросителна е, какво ще е отношението на Израел към подобна сделка, на фона на дългогодишната политика на САЩ да не продава на арабските страни оръжейни системи, които са еквивалентни или превъзхождат, тези на въоръжение в Израел.

Редица израелски медии пишат, че министър-председателя на страната Бениямин Нетаняху фактически е дал благословията си за сделката. Факт, който яростно се отрича от Нетаняху. Според The New York Times, той е предпочел да не се съпротивлява, на фона на дипломатическия успех в установяването на официални отношения с ОАЕ.

Изданието обаче съобщава, че по-голямата част от Пентагона е против сделката с ОАЕ. Подобни са и настроенията в Конгреса, където ролята на ОАЕ във войната в Йемен се осъжда, а напоследък емирствата започнаха да участват и все по-дейно в конфликта в Либия.

The New York Times съобщава, че очакванията са, че сделката ще бъде спряна, ако Тръмп загуби президентските избори през ноември, което пък кара ОАЕ да бърза да подпише сделката.

EA-18G Growler се експлоатира само от САЩ и Австралия. Самолетът се счита за най-модерната платформа за радиоелектронна борба, електронна атака и подавяне на противниково ПВО. Самолетът е версия на двуместния F/A-18F Super Hornet.

Свързани теми

Предишна публикация
Австрия ще преговаря с Индонезия за продажба на Eurofighter
Следваща публикация
Корея започна крайното сглобяване на първия KF-X
273 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша ще купува освен F-35 и още F-16

Освен 32 броя F-35, Полша ще купи и допълнителни F-16, както и ще осигури бойни безпилотни апарати, които да оперират заедно с нейните изтребители от следващо поколение. Това е записано в програмата за развитие на полските въоръжени сили до 2035 г., която бе подписана днес, 10 октомври 2019 г.

Израел поръчва още 17 броя F-35

Израел сключи споразумение за доставка на още 17 броя F-35I. Това е съобщило израелското МО вчера, 27 август 2017 г.

Меню