Австрия ще преговаря с Индонезия за продажба на Eurofighter

246 прочитания

Австрия се е съгласила да започне преговори с Индонезия за продажба на своите Eurofighter. Това съобщава австрийския вестник Krone Zeitung вчера, 6 септември 2020 г.

„Австрийските въоръжени сили ще претърпят сериозни промени по отношение на мисията по охраната на въздушното пространство на страната. Поради това се радваме, че проявявате интерес да закупите нашите 15 броя Eurofighter с цел модернизация на вашия въздушен флот”, това се казва в писмо на австрийския военен министър до неговия индонезийски колега, цитирано от Krone Zeitung.

Писмото е датирано от 4 септември и е подписано от австрийския министър на отбраната Клаудия Танер. Вестникът е публикувал факсимиле от него.

Танер е написала още, че Австрия остава отворена за допълнителни въпроси от индонезийска страна.

Говорител на австрийското МО е потвърдил пред Krone Zeitung истинността на писмото и е заявил, че страната му е отворена за преговори за продажба на своите изтребители Eurofighter.

В средата на юли стана ясно, че Индонезия официално е поискала да купи австрийските Eurofighter, а сегашното писмо на австрийския военен министър е потвърдителният му отговор.

От няколко години Австрия се опитва да намери решение за бъдещето на изтребителната си авиация, тъй като цената на експлоатация на наличните Eurofighter е твърде висока. В същото време страната води дела срещу компанията Airbus (част от консорциума Eurofighter), като я обвинява в предоставяне на фалшиви данни за цената на експлоатация на изтребители по време на преговорния период. Има и обвинения за раздадени подкупи.

Австрия ще трябва да получи разрешение от оригиналните производители на Eurofighter, преди да може да го продаде на трети страни. Това може да се окаже препъни камък, особено предвид наличието на американско оборудване в изтребителите и нуждата от американско съгласие.

Ако все пак подобна сделка се осъществи, тя би била повече от добра и за двете страни – Австрия ще се отърве от висящите на шията ѝ Eurofighter, а Индонезия ще се сдобие със съвременен и сравнително нов боен самолет (австрийските машини са на средно 13 години), предвид нереализираните сделки а покупката на Су-35 и F-16.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватия пак получи оферти за нов изтребител
Следваща публикация
САЩ искат да продадат на ОАЕ и EA-18G
246 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Споровете около въздушния бой от 27 февруари продължават

Споровете за резултатите от въздушния бой между изтребители от Пакистан и Индия, който стана факт на 27 февруари 2019 г., продължават. Днес, 5 април, бяха извадени нова порция от доказателства, които влизат в противоречие едни с други.

Германия е поискала класифициран брифинг за изтребителите на Boeing

Германия е изискала от САЩ класифициран брифинг за възможностите на изтребителите произведени от Boeing. Страната оглежда варианти за замяна на ударните самолети Tornado към 2025 г. Това съобщава Reuters.

Русия изпрати МиГ-29СМТ в Сирия

Русия е изпратила неизвестно количество многоцелеви изтребители МиГ-29СМТ в контингента си базиран в Сирия. Това стана ясно от съобщение на руското МО днес, 13 септември 2017 г.

Меню