Мистериозно видео с катапултирал се рускоезичен пилот в пустинята

576 прочитания

В YouTube се появи видео, заснето от катапултирал се в пустинята рускоезичен пилот. То предизвика коментари за евентуална загубена авиационна техника в рамките на гражданската война в Либия.

Видеото е качено в канала Fighterbomber в YouTube вчера, 7 септември 2020 г. и е озаглавено „What do you know about simple human happiness?” (Какво знаете за малките човешки радости?). В описанието му има само фразата „Мы русские на войне своих не бросаем” (Ние руснаците, не изоставяме своите на война).

Видеото се развива на каменист терен сред пустиня, без явна индикация, кога е заснето то. Неизвестният летец казва, че не е успял да достигне летището си и се е катапултирал на 45 km от него. Той показва аварийната си радиостанция и казва, че вече се е свързал и чака спасителите си. Казва още, че не вижда противници. На кадрите, освен разстлан парашут и авариен запас, се вижда и стандартен защитен шлем ЗШ-7. Летецът казва, че се е ударил при кацането в камъните и отбелязва, че се радва, че е носил шлем.

Анонимният пилот насочва камерата в една посока и казва, че самолетът му е паднал на около 200 – 300 метра. Не се вижда пушек. Той казва, че се е катапултирал от височина 700 m, но не дава други детайли за случката. Единственото, което казва е, че каквото се е случило, се е случило („Что случилось – случилось”).

В края на видеото се вижда вертолет от семейството Ми-24 с пустинен камуфлаж, но без видими опознавателни знаци, а летецът казва, че вече са го намерили. Накрая той обръща камерата към себе си, но лицето му е закрито. Летецът казва, че е щастлив, че са го намерили. В тези кадри се вижда летателния му гащеризон.

Видеото носи малко допълнителна информация. От коментара за „враговете” става ясно, че случката се развива в район на бойни действия, а от липсата на коментари за други членове на екипажа, може да се съди, че става въпрос за едноместен самолет. Пилотът говори на руски, но на кадрите в края на клипа се вижда, че не носи стандартен летателен гащеризон, какъвто се използва в руските въоръжени сили. Няма и опознавателни знаци по него.

След появата на клипа в интернет пространството, започна да се спекулира, че става въпрос за свален боен самолет в Либия. Пустинният терен и вертолетът Ми-24 (камуфлажът му отговаря на този използван в Либия), до известна степен кореспондират с това, но най-сериозният аргумент в тази насока е, че през май тази година в Либия бяха пребазирани известен брой МиГ-29 и Су-24. Предполага се, че самолетите, които може би са доставени от Русия, се обслужват и експлоатират от наемници и ще летят в полза на една от враждуващите сили – Либийската национална армия (ЛНА). Три месеца след доставката на самолетите, малко се е видяло и чуло за тяхното бойно използване.

Видеото, обаче може да е заснето по време на тренировка за оцеляване в пустинята и тренировка на силите за търсене и спасяване, а коментарите на пилота да са или в рамките на сценария, в който се развива тренировката или да са нарочни, с цел заблуда, при евентуалното публикуване на клипа в интернет.

Запознати с процедурите при катапултиране във враждебна среда отбелязват, че поведението на пилота не говори за това, той да е паднал в разположение на противника. В такъв случай се препоръчва бързо прибиране на парашута и напускане на района, където се е приземил. От видеото се вижда, че летецът стои на едно място и е разстлал парашута си с цел максимална видимост от въздуха.

Засега, няма други индикации за евентуално загубен самолет в Либия, където авиационните загуби, по традиция, бързо се раздухват в социалните мрежи.

Свързани теми

Предишна публикация
Хърватия пак получи оферти за нов изтребител
Следваща публикация
Отново сериозна активност на B-52 в Черноморския басейн
576 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Меню