България и Гърция проведоха съвместни полети в рамките на „Green Bridge – 2020”

237 прочитания

Екипажи на изтребители МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и на F-16C/D от състава на 330-та ескадрила от авиобаза Неа Анхеало, Гърция, проведоха за седма поредна година съвместни полети в рамките на тренировката „Green Bridge – 2020”. Това съобщиха от МО.

Съгласно сценария, в първия етап на тренировката дежурните екипажи на българските изтребители МиГ-29 успешно прехванаха „пътнически самолет, отклонил се от полетния план“. Ролята на „самолета-нарушител“ беше изпълнена от български военно-транспортен самолет С-27J Spartan. Българските изтребители съпроводиха и предадоха на гръцките изтребители „самолета-нарушител“, а те го принудиха да кацне на указано в Гърция военно летище.

През втория етап от тренировката в полета си към България „самолетът-нарушител“ беше предаден във въздуха от двойка F-16 под контрола на двойката български МиГ-29 и беше принуден да кацне на летище Граф Игнатиево.

По време на съвместните полети действията на екипажите по реалното приемане и предаване на „самолета – нарушител“ се ръководеха от съответните национални центрове за управление и докладване.

Българските и гръцките бойни летци оперираха от базовите си летища в изпълнение на презгранични операции при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство с цел постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост. Друга важна цел на съвместната тренировка беше повишаването на подготовката на екипажите за прецизно изпълнение на съгласувани по време и място полетни задачи във въздушното пространство на Република България и Република Гърция, съобщават още от МО.

Тренировки, като тази, се провеждат между българските и гръцките ВВС от 2013 г. насам.

Свързани теми

Предишна публикация
Стартира „Тракийска пепелянка – 2020”
Следваща публикация
ВВС тренира със Сухопътни войски
237 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Румъния получи още два F-16 MLU

Румънските ВВС получиха още два употребявани F-16 MLU, които се присъединяват към вече наличните 14…

МО на Великобритания не знае каква ще е бъдещата цена на F-35

Министерство на отбраната на Великобритания не може да се ангажира с дългосрочни прогнози за бъдещата цена на изтребителя F-35, a евентуално покачване на разходите около този тип ще намали бъдещите поръчки. Това съобщава The Telegraph.

РСК „МиГ” и МО влязоха в колизия около казуса с двигателите за МиГ-29

Българското Министерство на отбраната и руската компания РСК „МиГ” влязоха в задочен спор около доставените 10 двигателя РД-33, които се оказаха проблемни и повечето от които не са в експлоатация.

За „Комисията Gripen” и нейния доклад

Полковник (о.р.) Димитър Стоянов, главен секретар на Президентството, бивш началник-щабна ВВС и бивш ръководител на проекта за нови изтребител публикува в профила си в социалната мрежа Facebook Анализ на Доклада на Временната комисия за проучване изпълнението на процедурата по избор на нов тип боен самолет за фактите и обстоятелствата относно проведената процедура (т.нар. „Комисия Gripen”) и направените изводи от нея.

База КУН отбеляза шестата си годишнина

Днес, 3 юни 2018 г. с общ строй на Базата за командване, управление и наблюдение (База КУН) на Военновъздушните сили беше отбелязана нейната шеста годишнина. Това съобщават от ВВС.

Когато някога авиацията ни беше пропита от романтика

На 10 октомври 2019 г. в ЦВК-София бе представена антологията „Поети, родени да летят”. Организатори бяха Командването на ВВС, Българско Астронавтическо дружество – Пловдив и Издателство „Вион“.

Меню