Стартира „Тракийска пепелянка – 2020”

395 прочитания

Българските Военновъздушни сили (ВВС) ще бъдат домакин на международната летателна тренировка „Тракийска пепелянка – 2020“, която ще се проведе от 14 до 25 септември 2020 г. във въздушното пространство на страната ни. Това съобщиха днес, 11 септември, от МО.

В съвместните полети ще участват сили и средства от Кралските канадски военновъздушни сили, както и от военновъздушните сили на Република Гърция и на Румъния. През втората летателна седмица ще се включат екипажи от ВВС на САЩ в Европа с изтребители F-16, които ще се пребазират в авиобаза Граф Игнатиево на 18 септември 2020 г.

Ръководител на летателната тренировка от българска страна е командирът на авиобаза Граф Игнатиево бригаден генерал Димитър Петров.

Съгласно сценария на тренировъчните бойни действия, българските ВВС ще усъвършенстват подготовката си в отбранителни и настъпателни въздушни операции съвместно със своите коалиционни партньори. Групировки за Противовъздушна отбрана (ПВО) от състава на Военновъздушните сили и Сухопътните войски ще защитават територия и обекти от критичната инфраструктура на страната ни от действията на смесени авиационни групи, които ще симулират нанасяне на удари. Планът на тренировката предвижда сложността на изпълняваните задачи да нараства с хода на тренировъчните действия и да обхване изпълнението на специфични за родовете авиация и ПВО задачи.

От българска страна участват военнослужещи от базата за командване, управление и наблюдение, екипажи на изтребители МиГ-29 и учебно-бойните L-39 от авиобаза Граф Игнатиево, вeртолети Ми-24 и AS 532 Cougar от авиобаза Крумово и формирования за противовъздушна отбрана от състава на ВВС и Сухопътните войски.

CF-18 на Кралските канадски военновъздушни сили ще оперират от северната ни съседка Румъния. F-16 и МиГ-21 Lancer на румънските ВВС и ВВС на Гърция с техните F-16 ще провеждат полети с излитане и кацане от своите бази за постоянна дислокация.

„Тракийска пепелянка – 2020“ е най-мащабната за тази година международна летателна тренировка с участието и домакинството на българските Военновъздушни сили, която ще предостави на участниците възможности да генерират богат опит при реално взаимодействие в международна среда, съобщават още от МО.

Преди седмица „Капитал” съобщи, че част от американските изтребители F-16 ще останат в България и след приключване на тренировката, в рамките на т.нар. „усилен ер полисинг”. Тази им задача ще продължи до около средата на октомври.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция купува Rafale
Следваща публикация
Хърватия пак получи оферти за нов изтребител
395 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Американски сенатори отново планират да блокират доставката на F-35 в Турция

Четирима американски сенатори са внесли за обсъждане проектозакон с който да се забрани доставката на F-35 на Турция, докато американското правителство не се убеди, че страната няма да получи зенитните системи С-400.

Гърция ще купи още шест Rafale

Гърция ще купи още шест многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това съобщи гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.…
gabrovnitca

МО продава летище Габровница

Министерство на отбраната пусна за продажба част от бившето летище Габровница, край Монтана. Началната цена…
Меню