Гърция купува Rafale

936 прочитания

Гърция купува 18 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale. Това обяви министър-председателят на страната Кириакос Мицотакис късно вчера, 12 септември 2020 г.

Мицотакис обяви новината в рамките на по-дълго програмно слово, по време на което бяха обявени и други програми за превъоръжаване и усилване на въоръжените сили на страната. Гръцкият премиер, който не скри, че усилването на въоръжените сили е с цел париране на турския натиск, не даде много детайли за сделката, освен че новите Rafale ще заменят най-старите изтребители Mirage 2000, които в момента са на въоръжение.

Новината бързо бе потвърдена от френския военен министър Флоранс Парли и от производителя Dassault. Те, обаче не дадоха допълнителна информация по сделката. Парли, обаче отбеляза, че това е сериозен пробив за страната ѝ, тъй като това е първият европейски клиент за Rafale.

За евентуалната сделката за покупка на изтребители Rafale се заговори само преди две седмици. Тогава множество гръцки издания излязоха с новината, като с леки вариации бе съобщено, че част от самолетите ще са употребявани, а друга част новопроизведени. Очаква се сравнително бърза доставка на употребяваните машини, които ще дойдат от редовете на френските ВВС.

Около 16 от гръцките Mirage 2000 са от базовата модификация EGM и най-вероятно точно те ще бъдат заместени от новите Rafale.

Мицотакис обяви още, че ще бъдат купени четири вертолета за борба с подводниците MH-60R, ще бъдат купени четири нови фрегати за ВМС, чийто тип ще се уточнява, ще бъдат модернизирани четирите съществуващи фрегати от клас Hydra, ще бъдат купени нови противотанкови ракети, нови торпеда за ВМС и числеността на гръцките въоръжени сили ще бъде увеличена с 15 000 души в следващите пет години.

Гърция ще се превърне в четвъртият експортен клиент на Rafale след Египет, Катар и Индия.

С обявяването на решението за купуване на Rafale гръцките ВВС изглеждат все по-стабилно в бъдеще. В момента 84 от наличните 153 броя F-16C/D са планирани за преминаване през модернизация по стандарта V. От 40-те Mirage 2000 24 са от новия и способен вариант -5 Mk. 2. Остава въпросът с подмяната на двете ескадрили F-4, но Гърция даде заявка, че ще работи за покупката на 20 – 30 броя F-35 в рамките на следващите няколко години.

Свързани теми

Предишна публикация
Гърция ще получи първите си Rafale в средата на 2021 г.
Следваща публикация
Програмата F-35 ще се изправи пред недофинансиране
936 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Какво се казва в отговорите на МО към Президентството

Вчера, 24 юли 2019 г., министърът на отбраната Красимир Каракачанов обяви, че повереното му министерство е изготвило 19-страници отговори на въпросите, които президентът Румен Радев отправи по сделката за покупка на F-16. Действително, снощи след 20 часа, на сайта на МО бе качен документ в pdf-формат, в който се съдържат 19 въпроса и отговори към тях.

Какво ново може да разберем по сделката за F-16 от този документ?

Полша подписва за F-35 в петък

Полша ще подпише договор за покупка на 32 броя изтребители F-35A този петък (31 януари 2020 г.) Това съобщи министъра на отбраната на страната Мариуш Блашчак в своя профил в социалната мрежа Twitter.

Гърция взима на лизинг БЛА Heron

Гърция се е споразумяла с израелското правителство да вземе на лизинг безпилотни апарати IAI Heron. Това бе съобщено днес, 6 май 2020 г.

Меню