Гърция ще получи първите си Rafale в средата на 2021 г.

321 прочитания

Гърция ще получи първите си многоцелеви изтребители Dassault Rafale в средата на 2021 г. Това е заявил премиерът на страната Кириакос Мицотакис днес, 13 септември 2020 г., пред журналисти.

Мицотакис, който обяви вчера, че страната му ще купи 18 броя Rafale, като част от по-голям пакет от мерки за усилване на отбранителните способности на страната му във връзка с крайно тежките отношения с Турция.

Гръцкият премиер е уточнил и че новопроизведените самолети ще са шест, а употребяваните, които ще дойдат от френските ВВС ще са 12. Именно те ще бъдат доставени между средата на 2021 и началото на 2022 г. Засега не е ясно кога ще бъдат получени новопроизведените самолети.

Бърза доставка на Rafale имаше и при сделката за Египет. Тя бе подписана през февруари 2015 г., а първите три машини пристигнаха в страната през юли същата година, последвани от още три през януари 2016 г. Всички 24 египетски изтребителя бяха получени до ноември 2017 г.

Френското икономическо издание Les Echoes съобщава, че съвсем скоро ще стартират преговорите между френското и гръцкото правителство, като надеждите са, че до края на годината всички детайли ще бъдат изчистени и ще има разписан договор. Изданието съобщава, че стойността на сделката ще е доста под €2 млрд., като в нея ще влезе и оръжеен пакет. Точните параметри, обаче ще станат ясни след подписване на договора.

Френското авиационно издание Air & Cosmos пък пише, че употребяваните изтребители ще са по стандарта F3-O4T. Тоест машините ще са с AESA радари и интегрирани крилати ракети SCALP EG. Изданието пише още, че Гърция се е колебала дали да купи осем или шест новопроизведени Rafale, но се е спряла на по-малкото число с цел намаляване на разходите.

Гърция, която ще стане четвъртият експортен клиент на Rafale след Египет, Катар и Индия, има дълга история в покупката на френски изтребители. През 1974 г. са поръчани 40 броя Mirage F1CG, през 1985 г. са купени 40 Mirage 2000EG/BG, а през 2000 г. са договорени още 15 броя Mirage 2000-5.

Свързани теми

Предишна публикация
Франция получи нови разузнавателни платформи
Следваща публикация
Гърция купува Rafale
321 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

ОАЕ купи 80 Rafale F4

Обединените арабски емирства (ОАЕ) сключиха договор за покупката на 80 многоцелеви изтребителя Dassault Rafale от…

Стартира българо-американската тренировка „Тракийски орел 2018“

Днес, 4 май 2018 г., в авиобаза Граф Игнатиево с официална церемония беше обявено началото на българо-американската летателна тренировка “Тракийски орел 2018”. Тя се провежда съгласно Плана за съвместна българо-американска подготовка и учения за 2018 г. Това съобщават от ВВС.

Мианмар официално показа своите JF-17

Мианмар отбеляза 71-вата годишнина от създаването на военната авиация на страната и в рамките на официалната церемония бяха демонстрирани и първите леки изтребители JF-17, които страната започна да получава през миналата година.

Катар поиска да купи F-35

Катар официално е поискал да закупи изтребители от пето поколение F-35. Това съобщава Reuters вчера,…
Меню