Франция получи нови разузнавателни платформи

126 прочитания

Френските въоръжени сили са получили първата нова разузнавателна платформа в рамките на програмата ALSR (Avions légers de surveillance et de reconnaissance – лек самолет за наблюдаване и разузнаване).

Самолетът, вариация на турбовитловия Beechcraft King Air 350, е бил реално доставен в края на юли 2020 г., но новината се съобщава едва сега.

Програмата ALSR предвижда изграждането на флот от леки разузнавателни платформи, които да се използват за разнообразни задачи свързани с патрулиране, наблюдение, разузнаване и други подобни, при ниски разходи за придобиване и експлоатация. Самолетът трябва да допълва другите разузнавателни платформи на въоръжение във Франция, като БЛА от различен тип, Rafale, Atlantique 2 и други.

Договорът за изграждането на ALSR е от юни 2016 г. и с него бяха натоварени компаниите Sabena Technics и Thales. В момента има споразумение за две машини. Доставката на втората се очаква скоро.

В рамките на програмата за развитие на френските въоръжени сили в периода 2019 – 2025 г. се планира да бъдат купени общо осем броя ALSR, които да влязат на въоръжение до 2030 г. Планира се поръчката на третият самолет да стане факт скоро, за да може той да бъде получен през 2023 г.

Не се дава информация за това с какъв сензорен пакет разполагат самолетите ALSR. На разпространената фотография се вижда, че под фюзелажа на King Air 350 има обтекател, в който е сензорния пакет.

ALSR ще се експлоатира от френските ВВС, но ще лети в интерес на френското военно разузнаване.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия купува авиобоеприпаси
Следваща публикация
Гърция ще получи първите си Rafale в средата на 2021 г.
126 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Франция и Германия спорят за експорта на бъдещия им общ изтребител

Франция заплашва да спре работата по съвместния френско-германски проект за изтребител от следващо поколение, в случай че Германия не се откаже от стриктната си политика за експорт на оръжие. Това съобщава германското списание Der Spiegel.

Франция не иска да участва в белгийския изтребителен конкурс и вместо това направи директна оферта

Френското правителство не е отговорило на запитването за даване на оферта (RFP) за нови изтребители, което Белгия пусна през март тази година. Вместо това френският министър на отбраната Флоранс Парти е изпратил писмо до белгийския си колега с което предлага директна сделка за Dassault Rafale.

Показаха нов европейски БЛА

Пълномащабен макет на нов безпилотен летателен апарат от клас MALE (medium-altitude, long-endurance) бе показан в рамките на авиационното изложение ILA, което се провежда в момента в Берлин.

Меню