Германия купува авиобоеприпаси

251 прочитания

Германското правителство отпусна допълнителни средства на МО на страната за покупка на голям брой управляеми боеприпаси „въздух-земя”. Отпуснатите средства възлизат на €213 млн.

В рамките на отпусната сума трябва да се придобият 2290 броя кита за преработка на бомбите Mk 82 (227 kg) в управляемия боеприпас GBU-58 и взриватели за тях. Освен това се купуват и 910 броя от самите бомби Mk 82. В сделката ще влязат средства за обучение и транспорт.

GBU-58 (на снимката горе) е управляем боеприпас от семейството JDAM. Боеприпасът има два канала за насочване – инерциална система спрегната с GPS и чрез лазерен лъч. В Луфтвафе GBU-58 се използва от многоцелевите изтребители Eurofighter и от изтребителите-бомбардировачи Tornado.

Покупката на боеприпасите е част от отпуснатите близо €2,1 млрд. за усилване на отбранителните способности на страната. По-голямата част от сумата отиват за дигитализация, кибер сигурност и отбрана, но също се купуват и 160 противокорабни ракети RBS15 Mk.3.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ са тествали демонстратор на изтребител от по-следващо поколение
Следваща публикация
Франция получи нови разузнавателни платформи
251 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Саудитска арабия ще купи още 48 броя Eurofighter Typhoon

Саудитска арабия подписа меморандум за намерение (MOI) за покупката на още 48 многоцелеви изтребители Eurofighter Typhoon. Документът бе подписан днес, 9 март 2018 г., по време на визитата във Великобритания на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман ал Сауди.

Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес с H145

Европейският вертолетостроител Airbus Helicopters се радва на добър военен бизнес със своя двудвигателен модел H145, като и се предвижда моделът да продължи да се развива. Това съобщава Flightglobal.

САЩ поемат $46 до 60 млн. от цената на българските F-16

Съединените щати ще поемат между $45 и 60 млн. от цената за придобиване на осемте изтребителя F-16, но детайлите по тази военна помощ остават неясни. Това се разбра от думите на временно управляващия посолството на САЩ у нас Джъстин Фридман, по време на пресконференция проведена днес, 6 август 2019 г.

Бахрейн подписа за 16 броя F-16V

Бахрейнското правителство е подписало сделка за покупката на 16 броя многоцелеви изтребители F-16V. Стойността на сделката е $3,8 млрд. Това съобщава бахрейнската информационна агенция BNA.

Меню