Германия купува авиобоеприпаси

251 прочитания

Германското правителство отпусна допълнителни средства на МО на страната за покупка на голям брой управляеми боеприпаси „въздух-земя”. Отпуснатите средства възлизат на €213 млн.

В рамките на отпусната сума трябва да се придобият 2290 броя кита за преработка на бомбите Mk 82 (227 kg) в управляемия боеприпас GBU-58 и взриватели за тях. Освен това се купуват и 910 броя от самите бомби Mk 82. В сделката ще влязат средства за обучение и транспорт.

GBU-58 (на снимката горе) е управляем боеприпас от семейството JDAM. Боеприпасът има два канала за насочване – инерциална система спрегната с GPS и чрез лазерен лъч. В Луфтвафе GBU-58 се използва от многоцелевите изтребители Eurofighter и от изтребителите-бомбардировачи Tornado.

Покупката на боеприпасите е част от отпуснатите близо €2,1 млрд. за усилване на отбранителните способности на страната. По-голямата част от сумата отиват за дигитализация, кибер сигурност и отбрана, но също се купуват и 160 противокорабни ракети RBS15 Mk.3.

Свързани теми

Предишна публикация
САЩ са тествали демонстратор на изтребител от по-следващо поколение
Следваща публикация
Франция получи нови разузнавателни платформи
251 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Китай е получил всички свои Су-35

Китай е получил всички поръчани многоцелеви изтребители Су-35. Това съобщава руската информационна агенция „Интерфакс”, позовавайки се на собствени източници.

Меню