България и Румъния тренират мисията „ер полисинг”

128 прочитания

Днес, 15 септември 2020 г., двойка МиГ-29 от състава на авиобаза Граф Игнатиево и двойка F-16 от румънските ВВС изпълниха всички процедури и осъществиха успешно мисията по „ер полисинг”. Това стана в рамките на българо-румънската летателна тренировка „Blue Bridge 2020“, съобщават от ВВС.

В ролята на „самолет-нарушител“ бе румънски военно-транспортен C-27J Spartan от авиобаза Отопени, който след излитането си се е отклонил от полетния маршрут в посока границата на страната ни. Съгласно първата фаза на съвместните действия, двойката дежурни F-16 на северната ни съседка излетяха със задача прехват, визуална идентификация и съпровождане на самолета-нарушител до напускане на румънското въздушно пространство. През това време двойката дежурни МиГ-29 от състава на българските ВВС бяха приведени за приемане и предаване на самолета-нарушител. Последва процедура, в която той бе принуден да кацне на летище Граф Игнатиево (на снимката).

Втората фаза от сценария на тренировката включваше аналогична процедура от съвместни действия за принудително кацане на нарушителя на заповядано летище в Румъния.

Българо-румънските тренировъчни полети под названието „Blue Bridge“ се провеждат ежегодно от 2012 г. Те целят постигането на по-добра координация и оперативна съвместимост при провеждането на трансгранични операции при контрол над въздухоплаването и охраната на въздушното пространство, съобщават още от ВВС.

Свързани теми

Предишна публикация
Български Су-25 след ремонт и модернизация в Беларус
Следваща публикация
Вертолет Cougar се включи в гасенето на пожар в Старозагорско
128 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Нови инструктори на PC-9

От днес, 22 май 2018 г., отрядът на инструкторите във Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” се увеличи с още двама пилоти. Това съобщават от ВВС.

Меню