САЩ са тествали демонстратор на изтребител от по-следващо поколение

264 прочитания

В Съединените щати е бил изпитан технологичен демонстратор на изтребител от по-следващо, шесто поколение. Това обяви днес, 15 септември 2020 г., Уил Ропър, заместник-секретар по въпросите на ВВС в Пентагона, цитиран от Defense News.

„Ние вече построихме и полетяхме с пълномащабен технологичен демонстратор и дори счупихме някои рекорди с него. Готови сме да продължим и да започнем да строим изтребител от по-следващо поколение, така както никога не сме правили преди”, заявява Ропър.

Новината идва неочаквано. Досега бе малко известно какво се случва с програмата NGAD (Next Generation Air Dominance – въздушно превъзходство от следващо поколение). Пентагонът получаваше стабилни суми по програмата в последните години, като за 2021 г. са предвидени $1 млрд. за разработка по темата. Изтребителят, който ще се създаде в рамките на програмата се смяташе да влезе на въоръжение през следващото десетилетие, затова и нямаше очакване, че нещо реално ще се издигне във въздуха в близките години.

Ропър е отказа да даде каквито и да е други детайли по темата – включително колко демонстратора има построени, коя компания ги създава, какви технологии точно се тестват и дали апаратът е пилотируем или безпилотен.

Заместник-секретарят по въпросите на ВВС в Пентагона е акцентирал, че важното в случая е демонстрираната способност за бързо производство на експериментални летателни апарати, опирайки се на най-новите технологии в проектирането и производството. И разбира се, тяхното тестване в реален полет.

Той е казал още, че стартирането на производството на реалния изтребител по програмата NGAD може да стане факт доста по-бързо от очакваното, но Ропър е отказал да назовава точни срокове. Според него, преди това трябва да се направят комплекси оценки, за това колко подобни самолети ще са нужни и къде точно ще е мястото им в бойния ред на ВВС на САЩ.

Още през миналия септември от Пентагона бяха заявили, че NGAD ще се създава по революционно нов начин, който значително трябва да съкрати времето за производство и да свали чувствително цената му. Тогава отново Уил Ропър бе отбелязал, че е напълно реалистично ВВС на САЩ да получат нов изтребител в рамките на пет години.

Ропър, който отговаря за доставките и разработките за ВВС на САЩ, бе развил тезата, че следващият американски изтребител трябва да се създаде по генерално нов начин. Вместо да се поставят високи изисквания, които да се гонят дълги години в рамките на протяжни и скъпи изпитания, ВВС на САЩ трябва максимално бързо да получи най-доброто, на което индустрията е способна в дадения момент и да поръча неголямо количество от него. След няколко години, когато има нови и вече отработени технологии, трябва да бъде създадена нова вариация на изтребителя, която също да бъде готова бързо. И така този цикъл да се повтаря.

Междувременно, вместо изтребителите да се експлоатират в рамките на 30 – 40 години, както сега, техния живот трябва да се ограничи до 15 – 20 години. Основната идея тук е, че вместо да се влагат пари в поддръжката и модернизацията на старите платформи е по-добре да бъдат директно купувани нови, които ще са генерално по-добри.

Тази идея бе проверена на теория от ВВС на САЩ, които изготвиха бизнес план по темата. Според него, действително е по-ефективно да се заменят старите изтребители, когато възрастта им достигне 16 години и нальота им е 3500 часа.

„Не мисля, че е много умно да се купува един изтребител, на който да се разчита с десетилетия и да се надяваш, че той винаги ще е най-точното решение за настоящата ситуация”, обобщава Ропър.

През 2016 г. Пентагона дефинираха как трябва да изглежда въздушната им мощ към 2030 г., като бе разгърната концепцията, че NGAD ще бъде система от системи. Изтребителят в рамките на на програмата ще се казва „Penetrating Counter Air” и трябва да е нискозабележима пилотируема платформа разчитаща на това да унищожава противника си на голяма дистанция. В рамките на програмата, обаче се предвижда и създаването на други летателни апарати, най-вече безпилотни самолети, които да изпълняват редица съпътстващи задачи.

Ако действително Пентагона са близо до създаването на изтребител от по-следващо, шесто поколение, то въпросът за съдбата на F-35 става изключително належащ. Програмата струва стотици милиарди и е известна със забавянията и преразходите си. В същото време ВВС на САЩ се готвят да купуват и нов вариант на добрия стар F-15.

На илюстрацията е концепция на Boeing по темата за изтребител от по-следващо поколение.

Свързани теми

Предишна публикация
Германия купува авиобоеприпаси
Следваща публикация
Швеция спря конкурса за нов учебен самолет
264 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

МиГ-29М се разби в Египет

Изтребител МиГ-29М от състава на египетските ВВС се е разбил вчера, 3 ноември 2018 г., при регулярен тренировъчен полет. Това съобщава руският вестник „КоммерсантЪ”.

11 прочитания

Адмирал Ефтимов: Няма нищо извънредно около руските бомбардировачи над Черно море

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов заяви, че няма нищо екстраординарно около активността на руските военни самолети над Черно море и реакцията на българската изтребителна авиация. Това каза той днес, 21 май 2020 г., след изслушване в Народното събрание.

249 прочитания

Индия ще купува още МиГ-29 от Русия

Индия има намерение да купи 21 изтребителя МиГ-29 от Русия и след това да ги модернизира до стандарта UPG. Това съобщава индийският вестник The Economic Times, позовавайки се на собствени източници.

840 прочитания

България и Гърция ще си сътрудничат в охраната на въздушното пространство на Македония

България и Гърция да си сътрудничат при охраната на въздушното пространство на Северна Македония. За това са се споразумели българският президент Румен Радев и гръцкия премиер Кириакос Мицотакис, по време на двустранната им среща в Атина провела се днес, 10 октомври 2019 г.

1K прочитания

Сърбия получи четири беларуски МиГ-29

Сръбското МО официално получи четири изтребителя МиГ-29 от Беларус. Церемонията за това се състоя вчера, 25 февруари 2019 г. в „558-ми авиоремонтен завод“ в Барановичи, Беларус.

988 прочитания
Меню