Черна гора получи първия си Bell 505

138 прочитания

Черногорските ВВС получиха своя първи лек газотурбинен вертолет Bell 505 вчера, 15 септември 2020 г. Това стана на церемония в столицата Подгорица.

Вертолетът се приземи на военното летище „Княз Данило”, в Подгорица, след което в присъствие на военния министър на страната Предраг Бошкович той официално бе предаден от производителя Bell. Машината е произведена в Канада, превозена е по море и земя до Чехия, където е сглобена и облетяна, след което на собствен ход е пристигнала в Черна гора.

Бошкович акцентира, че в последните четири години правителството на страната му е отпуснало €120 млн. за превъоръжаване, като част от тях са отишли за обновяване на ВВС на страната с нова вертолетна техника. Той е заявил, че освен сега договорените два вертолета Bell 505, скоро може да бъде подписан договор за още две машини от същия тип.

Договорът за двата Bell 505 бе подписан през май тази година и бе на стойност €3,3 млн. Очакваше се първият да пристигне още през юли, а вторият в началото на следващата година. Машините ще заместят леките газотурбинни вертолети SA341 Gazelle, които се експлоатират от ВВС на страната. Те ще се използват за летателно обучение, транспортни и свързочни задачи и мисии за разузнаване и наблюдение.

Предполага се, че Черна гора постепенно ще замести целия си флот от леки газотурбинни вертолети Gazelle с Bell 505. В момента са налични 13 броя Gazelle, от които обаче изправни се поддържат в изправно състояние около половината. Вертолетите, които са наследство от времената на Югославия, за произведени между 1976 и 1991 г. Ресурса на повечето от тях изтича в периода 2021 – 2025 г., но по-новите, които са преминали през скорошни ремонти, ще могат да се използват до 2030 г.

Черна гора ще се превърне в първия военен оператор на новия лек вертолет на Bell. Моделът 505 полетя за първи път през ноември 2014 г. и влезе в търговска експлоатация през март 2017 г. До момента са произведени над 200 броя от тази машина.

ВВС на Черна гора днес разполагат само с вертолети. През 2018 г. бяха получени три Bell 412 – два новопроизведени от модификацията EPI и един употребяван EP. Трите машини, които се използват за разнообразни операции, включително транспортни задачи, търсене и спасяване, пожарогасене от въздуха и други, струваха €30 млн.

Свързани теми

Предишна публикация
L-39NG получи типова сертификация
Следваща публикация
Швеция спря конкурса за нов учебен самолет
138 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Полша подписа за четири AW101

Полша подписа договор за покупка на четири вертолета Leonardo Helicopters AW101, които ще се използват за борба с противникови подводници и бойно търсене и спасяване. Това стана вчера, 26 април 2019 г.

Индия търси 111 леки морски вертолета

Индийското правителство даде зелена светлина за придобиването на 111 леки морски вертолети с общо назначение. Цената на проекта възлиза на около $3,5 млрд. и трябва да включва сериозно участие на местната индустрия.

ТЕРЕМ ЕАД ще ремонтира българските Ми-17 и Ми-24

ТЕРЕМ Холдинг ЕАД спечели обществената поръчка за възлагане на ремонт на два броя Ми-17 и четири вертолета Ми-24. Това се чете в решение на министъра на отбраната Красимир Каракачанов от днес, 26 март 2019 г.

Авиацията на Армия-2018

Отбранителното изложение или както официално се именува, „международен военно-технически форум“, се проведе от 22 до 26 август 2018 г. в конгресно-изложбения център „Патриот“ до Кубинка, недалеч от Москва, а авиационните демонстрации бяха на военното летище в Кубинка. Заедно с това се провеждаха и редовни демонстрации на сухопътна техника с бойни стрелби на близкия полигон Алабино.

Меню