Правителството разреши на САЩ да изпълнява „ер полисинг” от наша територия за месец

880 прочитания

Правителството даде разрешение за изпълняване на „съвместен ер полисинг” с изтребители F-16 от състава на ВВС на САЩ в рамките на малко над месец. Това стана на правителственото заседание проведено днес, 16 септември 2020 г.

„Министерският съвет прие решение, с което разрешава в периода от 26 септември до 30 октомври 2020 г. включително съвместно изпълнение на задачи по охраната на въздушното пространство на Република България от ВВС на Република България и Силите на САЩ в състав до 8 самолета, като същите изпълняват и задачи по Постоянно действащия план за интегрирана противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.”, се казва в съобщението на правителствената информационна служба.

Задачата ще се изпълнява от авиобаза Граф Игнатиево, където преди това изтребителите ще се базират за участие в учението „Тракийска пепелянка”. Американските самолети ще пристигнат този петък, 18 септември 2020 г.

От правителството уточняват, че САЩ поемат разходите си за тази мисия.

„С настоящото решение се регламентират дейностите на българските ВВС и на Силите на САЩ по изпълнение на конкретни съвместни мисии, като се определят специфични ограничения за дежурните самолети на САЩ.”, се казва още в правителственото съобщение.

Възможността за изпълнение на т.нар. „съвместен ер полисинг”, тоест български и чужди изтребители да охраняват едновременно небето ни, бе създадена с изменение в Закона за отбраната и въоръжените сили, което бе прието в началото на 2016 г. От тогава подобна мисия е изпълнявана само два пъти – за седмица през септември 2016 г. от американски F-15 и за малко повече от три месеца от италиански Eurofighter през лятото и есента на 2017 г.

Американската мисия става факт у нас на фона на поредното покачване на напрежението между НАТО и Русия, както и след разговори на началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов с главнокомандващ на Съюзните сили на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс от средата на август 2020 г., когато е бил поставен въпроса за усилване на мисията „ер полисинг” над България.

Концепцията за „усилен ер полисинг” (enhanced Air Policing) бе въведена след анексирането на Крим през 2014 г.

Свързани теми

Предишна публикация
Съвместният „ер полисинг” със САЩ ще вдигне нальота на летците ни
Следваща публикация
Български Су-25 след ремонт и модернизация в Беларус
880 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Изказвания в защита на покупката на F-16

След като военният министър Каракачанов изказа недоволство от цените на F-16 и каза, че проектът може да бъде прекратен, в подкрепа на възможно най-бърза сделка за покупка на американския изтребител се изказаха от сдружението с нестопанска цел „Атлантически съвет на България“, както и бившият министър на отбраната Николай Ненчев.

Dassault предаде първия Rafale на Катар

Френският самолетостроител Dassault предаде първия многоцелев изтребител Rafale на Катар. Церемонията се състоя вчера, 7 февруари 2019 г., в завода на компанията в Мариняк, край Бордо.

Министър Каракачанов очерта много варианти за новия изтребител и се готви да ремонтира МиГ-29

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов очерта днес, 21 септември 2017 г., няколко различни варианти за това как да се отиграе покупката на нов изтребител, но и заяви, че вече се взимат мерки за поддръжката на българските МиГ-29.

Меню