NASA обмисля да изпрати сонда към Венера

398 прочитания

В светлината на откриването на фосфин в атмосферата на Венера от NASA обмислят да изпратят сода към втората планета от Слънчевата система в рамките на следващия си програмен период. Това съобщава Reuters.

До следващия април NASA трябва да одобри една или две мисии в рамките на следващата фаза на програмата Discovery. В момента там се съревновават четири потенциални мисии, включително и две до Венера.

Този понеделник обаче, международен екип от учени обяви, че са открити следи от газа фосфин в атмосферата на Венера. На нашата планета този газ е свързан най-вече с бактерии, които живеят в некислородна среда. Това навежда на мисълта, че във венерианската атмосфера е възможно да съществува живот.

През февруари 2020 г. NASA отся четири потенциални мисии за изучаване на Слънчевата система. От тях трябва да бъдат избрани две или една, които да се реализират реално във втората половина на десетилетието.

Една от мисиите е DAVINCI (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry, and Imaging), чиято основна задача е да изучи атмосферата на Венера.

„DAVINCI е логичен избор, ако си мотивиран да направиш последващо проучване на това откритие. Само с тази сонда може да идем и да видим какво се случва в атмосферата на планетата”, обяснява за Reuters Дейвид Гринспуун, астробиолог, който работи в рамките на е DAVINCI.

Освен DAVINCI, от NASA разглеждат още три проекта – IVO, мисия за изучаване на Йо, вулканичния спътник на Юпитер; Trident, мисия за изучаване на спътника на Нептун Тритон и VERITAS, още една мисия насочена към Венера, но тя е с геоложка насоченост.

Венера не е сред основните места, където се търси живот в Слънчевата система, поради изключително суровите условия там. След откритието, което бе обявено този понеделник, шефът на NASA Джим Брайденстайн заяви, че е време да се приоритизира изучаването на Венера, но уточни, че изборът на новите мисии в рамките на програмата Discovery ще бъде честно и без пристрастия.

DAVINCI вече беше пренебрегната през 2015 г., когато се избираха предишните мисии по Discovery. През миналата година, обаче тя бе отново предложена и стигна до финалния кръг. Идеята на DAVINCI е сондата да достигне до Венера, да навлезе в атмосферата ѝ и след това да започне да се спуска бавно към повърхността с парашут, докато да изучава атмосферата в рамките на спускането, което ще продължи около час.

Свързани теми

Предишна публикация
$28 млрд. ще струва на САЩ завръщането на Луната
Следваща публикация
Китайската експериментална безпилотна совалка се приземи
398 прочитания

Най-четеното през седмицата

Прочетете още

Успешен тест за Starship

След четири провала, технологичният демонстратор на космическия кораб Starship успя да извърши изпитателен полет в…

Полетите на Starliner ще се отложат

Изпитателните кораби на новия космически кораб Boeing CST-100 Starliner ще бъдат отложени с няколко месеца. Това са съобщили индустриални източници за Reuters.

Успешно изстрелване на товарен кораб за МКС

Ракетата-носител Antares на компанията Orbital ATK успешно изведе на орбита товарен космически кораб Cygnus, който трябва да достави над три тона товари за Международната космическа станция (МКС). Това стана днес, 21 май 2018 г.

Меню